Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του ενώ με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης. Είναι όμως έτσι όπως τα λένε;
Θέμα των τελευταίων ημερών αποτέλεσε αναμφισβήτητα η απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να ανακαλέσει όλες τις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο, λόγω «έμπρακτης αδυναμίας συνεργασίας» όπως αναφέρεται ως αιτιολογία στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΜΘ.
Αντιδρώντας στην παραπάνω απόφαση, ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε την ίδια μέρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Καβάλας ότι θα παραμείνει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη μέχρι το τέλος της θητείας του, ήτοι μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος σχολιάζοντας σχετικά την παραπάνω απόφαση δήλωσε σε εφημερίδα της Καβάλας ότι «ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης θεσμικά, τυπικά και νομικά μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 είναι και παραμένει ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος».
Επειδή παρατηρούμε ότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση ακόμα και σε συναδέλφους δημοσιογράφους από τις τοποθετήσεις των δύο Αντιπεριφερειάρχων, προστρέξαμε στη σχετική νομοθεσία ώστε να δούμε τι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Τι προβλέπει ο Ν. 4555/2018
Σύμφωνα με το νέο Νόμο 4555/2018, ευρύτερα γνωστό ως «Κλεισθένη», που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 133/19.07.2018 ΦΕΚ (τεύχος Α’) και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπονται τα εξής:
Άρθρο 93 παρ.1: «Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται και ανακαλούνται με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως…».
Άρθρο 93 παρ.6: «…Η ανάκληση του αντιπεριφερειάρχη πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του περιφερειάρχη».
Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι μάλλον ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχει νομικά τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον Αντιπεριφερειάρχη ενώ αντιθέτως, οι δηλώσεις των Μαρκόπουλου και Ζαγναφέρη κρίνονται, επίσης νομικά, ως αβάσιμες. Εν αναμονή λοιπόν του ΦΕΚ στο οποίο θα δημοσιευθεί η απόφαση ανάκλησης.
Δείτε το άρθρο 93 του Ν.4555/2018: