Τι λέει για τα εθνικά θέματα, τις επιπτώσεις της κρίσης στην περιοχή, τον Ερντογάν και την κόντρα Καραμανλικών – Μητσοτακικών
Τέλος στα σενάρια και την παρατεταμένη φημολογία που ήθελε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να κατεβαίνει υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές σε άλλη εκλογική περιφέρεια έβαλε ο ίδιος μέσω συνέντευξης του στην εφημερίδα «Αξία».
«Έχω χρέος να ανταποδώσω στους συμπατριώτες μου την εμπιστοσύνη που τόσα χρόνια μου δείχνουν ιδιαίτερα τώρα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή που έμεινε ορφανή από εκπροσώπηση» δήλωσε ο πρώην Υπουργός ανακοινώνοντας εκ νέου την υποψηφιότητα του με το κόμμα της ΝΔ.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επιπλέον τονίζει την ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ροδόπη, απόρροια της οικονομικής κρίσης, καταθέτει την ανησυχία του για τον υπερφίαλο οθωμανικό αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν ενώ αφερόμενος στις σχέσεις Καραμανλικών – Μητσοτακικών σημειώνει πως «η ΝΔ είναι το κοινό μας σπίτι. Με τον Μητσοτάκη κάνουμε μια νέα αρχή προκειμένου να βγει η χώρα από το τέλμα, αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα».
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής:
1. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τις οποίες δημοσίευσα στο προηγούμενο φύλλο έκδοσης της «Α», φέρεστε εσείς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχατε μια θερμή και αμοιβαία επωφελή συνάντηση. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τη συνάντηση και την είδηση: Δώσατε τα χέρια;
Ε.Σ.: Πράγματι, ισχύει η συνάντηση κι αυτό που λέτε. Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΝΔ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μου: η Αν. Μακεδονία & Θράκη και ειδικότερα ο νομός μου, η Ροδόπη.
Η υπέρογκη οφειλή του Κράτους ύψους 270 εκατομμυρίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής από το 2010 και μετά(λόγω του αναπτυξιακού νόμου και του επιδόματος εργασίας 12%), αποτέλεσε εκ των άλλων την αιτία -λόγω έλλειψης ρευστότητας- να κλείσουν ή να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Βαλκανικής, με τραγικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Εκτινάχθηκε η ανεργία και η μετανάστευση κυρίως των νέων, με συνέπεια τη δημογραφική απογύμνωση της Θράκης και την ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη.
Επίσης τον ενημέρωσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή. Συζητήσαμε για τις ευαίσθητες πτυχές της Θρακιώτικης κοινωνίας τις οποίες διαπίστωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κομοτηνή και προσωπικά.
Η Ανοιχτή, Δημοκρατική Κοινωνία που χτίσαμε όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι τα προηγούμενα χρόνια, αναδείχθηκε πρότυπο συνεννόησης και συνεργασίας στη δύσκολη συγκυρία στην οποία ζούμε. Διότι είναι μια κοινωνία στην οποία συνυπάρχουν, όχι απλά ειρηνικά αλλά δημιουργικά διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, την ώρα που στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και σε όλο τον κόσμο η θρησκεία έχει επανέλθει ως στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τις πολιτικές συγκρούσεις και καταλυτικά τις πολιτικές συμπλεύσεις.
Η κουβέντα αυτή οφείλω να σας πω ότι ήταν γόνιμη. Καταλήξαμε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας μας σε όλα τα επίπεδα. Μου ζήτησε να ενεργοποιηθώ εκ νέου όσο πιο δυναμικά μπορώ στη Θράκη/Ροδόπη και φυσικά κι εγώ από την πλευρά μου ανταποκρινόμενος του είπα ότι θα το πράξω γιατί αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η παράταξη μας ενωμένη και με ξεκάθαρο σχέδιο να κάνει τις επόμενες κινήσεις, για να μπορέσει η χώρα να βγει κατά το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
2. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος στη Ροδόπη, γιατί το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν πολλά;
Ε.Σ.: Είναι σαφές. Έχω χρέος να ανταποδώσω στους συμπατριώτες μου την εμπιστοσύνη που τόσα χρόνια μου δείχνουν ιδιαίτερα τώρα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή που έμεινε ορφανή από εκπροσώπηση. Η ΝΔ έχει μόνο έναν στους δέκα βουλευτές στη Θράκη, αν και πρώτη δύναμη και στη Ροδόπη έχει ανατραπεί η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων (έχουν εκλεγεί μόνο Μουσουλμάνοι) κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ανοιχτή κοινωνία που οικοδομήσαμε όλοι μαζί και ανοίγοντας χώρος σε εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς που είχαμε απομονώσει στο παρελθόν.
3. Με λίγα λόγια, αυτό που καταλαβαίνει κανείς δημοσιογραφικά, αλλά και πολιτικά, είναι ότι τα βρήκατε. Και αναφέρομαι τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο «στρατοπέδων»… Μητσοτακικοί και Καραμανλικοί ξανά μαζί; Και πως προέκυψε αυτό; Ως αναγκαίο κακό ή αν θέλετε ως αναγκαίο καλό; Παραταξιακά και εθνικά…
Ε.Σ.: Κοιτάξτε, το ότι μπορεί στο παρελθόν να υποστηρίξαμε διαφορετικές απόψεις δε σημαίνει ότι δεν εκτιμά ο ένας τον άλλον ή δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι το κοινό μας σπίτι. Ανήκει σε όλους χωρίς ομαδοποιήσεις και διαχωριστικές γραμμές. Μας ενώνει το γεγονός ότι ο στόχος είναι πάντα κοινός. Η ευαισθησία για τον ελληνικό λαό και η αγωνία για τον τόπο είναι κοινές. Έχουμε μάθει μεταξύ μας να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε. Υπό αυτή την έννοια μπορείτε να θεωρήσετε αυτή τη συνάντηση μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια νέα αρχή, μιας κοινής προσπάθειας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, για να μπορέσει και η παράταξη μας να γίνει γρήγορα κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση μας, όπως αυτή θα προκύψει από τις εκλογές να μπορέσει να ξεκολλήσει τον τόπο από το τέλμα στο οποίο έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια.
4. Η χώρα πιστεύετε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές; Ζητάτε κι εσείς προσωπικά εκλογές; Γιατί η Νέα Δημοκρατία και ειδικά η σημερινή ηγεσία της επιμένει ότι πρέπει το συντομότερο να πάμε σε εκλογές.
Ε.Σ.: Η ΝΔ επιμένει το τελευταίο διάστημα για εκλογές διότι καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση και οι επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση δεν έχουν επιτύχει την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται κατεπειγόντως η Ελλάδα. Αντιθέτως έχουν μεγαλώσει το λογαριασμό για τους Έλληνες, κι έχουν μειώσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, δυσκολεύοντας εξαιρετικά την εθνική προσπάθεια. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι διαθέτουμε τα συγκριτικά εκείνα πλεονεκτήματα που απαιτούνται ώστε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα μπορέσει να δώσει ώθηση σε όλα τα ζητήματα που σήμερα φαίνονται να είναι τελματωμένα.
5. Σας ανησυχούν τα εθνικά ζητήματα; Το ζήτημα κατ’ αρχάς της αξιολόγησης δεν είναι κι αυτό εθνικό ζήτημα; Θέλω να πω, μήπως ήρθε η στιγμή να δούμε τα θέματα με θεσμοθέτηση εθνικών ομάδων, που θα χαράσσουν και εθνική στρατηγική και εθνικές προσπάθειες για κάθε ένα ζήτημα της χώρας;
Ε.Σ.: Η αλλαγή της γεωπολιτικής ισορροπίας δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την περιοχή μας. Βλέπουμε λοιπόν σημαντικές ανακατατάξεις στις ευρωατλαντικές σχέσεις που δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν.
Δεύτερον, βλέπουμε μια δυστοκία μέσα στην Ευρώπη η οποία είχε προετοιμαστεί ενδεχομένως για τη νομισματική της ένωση χωρίς όμως να έχει προωθήσει αποτελεσματικά και όσο προαπαιτούνταν την πολιτική της ένωση.
Σήμερα μια σειρά από ευρωπαϊκές αρχές, όπως η αρχή της αλληλεγγύης, της συναπόφασης, της ισοτιμίας των Κρατών-Μελών δεν λειτουργούν στην πράξη έτσι όπως θα έπρεπε. Με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται εθνοαπομονωτισμοί και ηγεμονισμοί του παρελθόντος, οι λαοί να δοκιμάζονται αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να κλονίζεται.
Στη θέση μιας χαρισματικής και οραματικής πολιτικής ηγεσίας που δέσποζε πριν από μερικές δεκαετίες, σήμερα έχει τοποθετηθεί μια στενόμυαλη τεχνοκρατική γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, η οποία λειτουργεί με υπαλληλική νοοτροπία περισσότερο παρά με πολιτικό οραματισμό και ανθρώπινη ευαισθησία. Κι αυτό έχει επιπτώσεις στις πολιτικές που αποφασίζονται και φυσικά στις πολιτικές που εφαρμόζονται ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Πολλά ζητήματα θα έπρεπε να λύνονται σε επίπεδο πολιτικό, κι όχι να αντιμετωπίζονται μόνο με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία όσο ορθολογική κι αν είναι η προσέγγιση. Διότι για να αλλάξεις τα πράγματα θα πρέπει την κοινωνία να την έχεις σύμμαχο. Δεν μπορείς να πετύχεις μεγάλες αλλαγές με την κοινωνία απέναντι και εξαθλιωμένη, κι έχοντας της μάλιστα εμφυσήσει ότι αυτό που θα αλλάξει δεν θα είναι προς όφελος όλων αλλά θα υπηρετεί μόνο συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Στην Ελλάδα η οικονομία ασφαλώς πρέπει να μας απασχολεί, αλλά επουδενί μονοδιάστατα. Περισσότερο επικίνδυνο είναι το άνοιγμα ή το εσπευσμένα κλείσιμο ενός εθνικού ζητήματος σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, παρά η οικονομική ταλαιπωρία. Διότι η οικονομία είναι κύκλος και θα ξανακάνει το γύρισμα της. Θα έρθει πάλι προς τα πάνω. Μια εθνική ζημιά όμως αναπληρώνεται; Κι αυτό μας το θυμίζει η ιστορία του Κυπριακού.
Με ανησυχεί λοιπόν ο υπερφίαλος οθωμανικός αναθεωρητισμός του Ταγίπ Ερντογάν. Με ανησυχεί ότι το αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει μετά το πραξικόπημα και τους πολέμους την τουρκική ηγεσία, καθώς δείχνει αποφασισμένη τη φωτιά που έχει στο σπίτι της να τη μεταφέρει από τα ανατολικά στα δυτικά της σύνορα, χωρίς κανένα προβληματισμό ή δισταγμό. Ειδικά, αν και όσο νιώθει ότι απειλείται.
Aντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η πρώτη χώρα η οποία θα θίγονταν είναι η Ελλάδα. Και δεν μπορούμε αυτό να το προσπερνούμε, ούτε επιπόλαια ούτε ανάλαφρα. Ούτε είναι επαρκής δικαιολογία να λέμε δημοσιογραφικά ότι ο Ερντογάν τα κάνει αυτά για λόγους μόνο εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι αν συμβεί κάτι κακό εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να το αντιμετωπίσουμε, προασπίζοντας τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.
6. Η εκλογή Τραμπ είναι θετική ή αρνητική, θα επηρεάσει τα δεδομένα;
Ε.Σ.: Τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, είναι λάθος να τοποθετούμαστε υπέρ ή κατά της επιλογής ενός άλλου λαού, όσο φίλος και αν είναι. Έχουμε καθήκον να σεβαστούμε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού.
Δεύτερον, έχουμε εθνικό χρέος να επικοινωνήσουμε, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ προς όφελος των δικών μας συμφερόντων.
Τρίτον, η εθνική εξωτερική πολιτική ενός σοβαρού κράτους και ιδιαίτερα μιας υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ δεν μεταβάλλεται εύκολα και αιφνιδιαστικά, διότι υπάρχουν θεσμοί, έλεγχοι και ισορροπίες που την επηρεάζουν. Άλλωστε τα μεγάλα βαπόρια ακόμα κι όταν θέλουν, αργούν να στρίψουν. Αυτό που εμείς πρέπει να πράξουμε είναι να τοποθετούμαστε σωστά στα σταυροδρόμια της ιστορίας, με σωφροσύνη και διορατικότητα για τον Ελληνισμό.
7. Για αυτό λοιπόν θα επιμείνω. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιτέλους να χαράξει μια συνολική εθνική στρατηγική και για τα ελληνοτουρκικά και τα άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβάνοντας και τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, το χρέος και γενικά τη έξοδο από την κρίση;
Ε.Σ.: Είμαι υπέρ μιας εθνικής στρατηγικής συνεννόησης, η οποία θα περιγράφει και τα σημεία στα οποία επάνω μπορεί να υπάρχει συμφωνία. Διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές που τα τελευταία δύο χρόνια κάνει σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας η σημερινή κυβέρνηση. Μου άρεσε το γεγονός ότι στο ζήτημα του Κυπριακού υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και επιδιώχθηκε αμοιβαία ενημέρωση και συνεννόηση.
Μακάρι αυτού του είδους η λογική να μπορούσε να προεκταθεί και σε άλλα ζητήματα. Δεν μπορεί όμως η ΝΔ να συμφωνήσει σε πολιτικές αδράνειας , σε πολιτικές αδιαφορίας ή σε ιδεοληπτικές πολιτικές της αριστεράς, οι οποίες έχουν καθηλώσει την οικονομία, την κοινωνία αλλά και τη χώρα σε παλαιά ξεπερασμένα και αποτυχημένα πρότυπα.
Εν τούτοις, νομίζω ότι είναι η ευκαιρία να προσπαθήσουν τα πολιτικά κόμματα να δουν τι μέλλει γενέσθαι και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κάποιο τρόπο για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας.
Χρειάζεται Εθνικός Νους που δυστυχώς δεν υπάρχει, ο οποίος θα μελετά και θα κεφαλαιοποιεί την γεωπολιτική υπεραξία που ανακτά η Ελλάδα προς όφελος την οικονομίας της και της θωράκισης της. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή για να επιτύχει και φυσικά πρέπει να συμβεί πάνω σε θέματα που πραγματικά μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός.
8. Το όπλο πάντως της εθνικής συνεννόησης ώστε να μπορέσει να υπάρχει κοινωνική συμφωνία, η ΝΔ θα το χρειαστεί ακόμη και αν γίνουν εκλογές και έρθει στην κυβέρνηση. Ενδεχομένως ακόμη και για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν δεν πετύχει αυτοδυναμία. Συμφωνείτε;
Ε.Σ.: Να ξεκινήσουμε από μια άλλη αφετηρία; Νομίζω ότι η αφετηρία σε μια τέτοια συγκυρία δεν μπορεί να είναι το συμφέρον του ενός. Αφετηρία μας θα πρέπει να είναι το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον. Υπό αυτή την έννοια, αναμφισβήτητα θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει από την αρχή της κρίσης εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Να ξέρει δηλαδή τι ζητά και που στοχεύει. Ώστε ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αποφασίσει σε συνεννόηση με τους εταίρους τι θα γίνει. Αυτό το χώρο στην αρχή μας τον έδωσαν οι δανειστές, αλλά ήμασταν ανέτοιμοι.
Πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε, ότι όταν προσέρχεσαι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση ανέτοιμος, τότε ο άλλος σου κάνει τις δικές του προτάσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι φιλτραρισμένες μέσα από τα δικά του συμφέροντα. Είναι όντως τραγικό μετά από τόσα χρόνια κρίσης να μη διαθέτει σήμερα η Ελλάδα και στην παρούσα φάση η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη, ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο.
Η ΝΔ πιστεύει σε αυτή τη λογική του ξεκάθαρου Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης. Και πιστεύει ότι όταν υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο, μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση επί συγκεκριμένων σημείων. Πολλές φορές αντιδρούμε γιατί θεωρούμε ότι στην κυβέρνηση οι εμμονές που έχει, δεν τις επιτρέπουν να δει δυο βήματα πιο μπροστά για να τοποθετηθεί σωστά στα πράγματα προς όφελος της χώρας. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, επειδή επιμένετε σε συνεννόηση για την οικονομία, οι σταθμοί που θα κρίνουν τις εξελίξεις είναι οι εξής:
Να κλείσουμε την αξιολόγηση τάχιστα, η οποία εκκρεμεί παρότι είχε ειπωθεί πως θα είχε ήδη κλείσει νωρίτερα. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση στην οποία πρέπει να πατήσουμε για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση που προβλέπεται στις αρχές του Μάρτη. Εάν επιτύχουμε και το δεύτερο αυτόν στόχο, τότε ξεκινάει πλέον η προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές και την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Ενόψει αυτών των κρίσιμων σταθμών για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δείχνει ανέτοιμη να διαχειριστεί η ίδια την κατάσταση και έχει μπει σε τραγικές καθυστερήσεις, όσον αφορά στη διευθέτηση των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας σε ιδεοληπτικές θέσεις που δυσκολεύουν την Ελλάδα και μειώνουν την διεθνή της αξιοπιστία. Πιστεύω λοιπόν ότι εκεί η ΝΔ είναι αξιόπιστη και αποφασισμένη. Ξεκάθαρη στο τι θέλει να κάνει και πώς θα το κάνει.
9. Βλέπετε εσείς αυτό που θέλει να κάνει, όντως να το λέει ξεκάθαρα; Κάτι που μπορεί να τις δώσει και την αυτοδυναμία ή εν πάση περιπτώσει σίγουρα δεν θα τη ξαναφέρει υπόλογη απέναντι στο λαό αν ξανακυβερνήσει για το ότι έκρυψε προεκλογικά; Διότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα έχω την αίσθηση ότι είναι μόνο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευθεί αξιόπιστα, πειστικά και αποτελεσματικά.
Ε.Σ.: Αυτή είναι μια γενικόλογη προσέγγιση που τη βιώσαμε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιτρέψετε να προσθέσω και από τον Σαμαρά το 2012…
Η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει τρία στοιχεία, τα οποία αν θέλετε ποιοτικά τη διαφοροποιούν από την υφιστάμενη κατάσταση. Πρώτον δεν διστάζει να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις και να τις προσδιορίσει. Ακόμη κι αν κάποιες από αυτές έχουν εφήμερο κόστος σε ορισμένες μόνο κοινωνικές (ή συντεχνιακές) ομάδες.
Δεύτερον έχει στελεχιακό δυναμικό πολύ πιο έμπειρο στη διαχείριση κρίσεων, στην άσκηση διοίκησης και στη χάραξη πολιτικών από αυτό που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επί δύο χρόνια πειραματίζεται στο κορμί της Ελλάδας και της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας με ολέθριες συνέπειες για αυτήν, αλλά κυρίως για τους πολίτες, μιας που ο λογαριασμός ανέβηκε τουλάχιστον 86 δισεκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια.
Τρίτον η ΝΔ έχει μια δίκαιη αναδιανεμητική λογική, η οποία θα λειτουργήσει μεσομακροπρόθεσμα υπέρ του λαού, πιστεύοντας ότι πρώτα δημιουργείς ανάπτυξη για να αυξήσεις το ΑΕΠ της χώρας και θέσεις εργασίας και μετά επιστρέφεις τα οφέλη στην κοινωνία με τη μορφή ίσων ευκαιριών για πραγματική ανάταξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
10. Ένα απ’ αυτά που πρέπει να γίνει καθαρό δεν είναι και το με ποιους θα κυβερνήσει; Λέτε για το τι έχει η ΝΔ ως πλεονεκτήματα. Αν όμως επιλέξει να συγκυβερνήσει και πάλι κατ’ ουσίαν μόνο με το ΠΑΣΟΚ, δεν οφείλει να το πει, ειδικά τώρα που οι νεοδημοκράτες και οι Έλληνες βλέπουν να επιστρέφει ο κ. Παπανδρέου με τους συνεργάτες του; Ο κ. Σαμαράς έχω την αίσθηση ότι πάνω από όλα αυτό πλήρωσε και αυτό θα πληρώνει: τη συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο…
Ε.Σ.: Ο ξεκάθαρος στόχος της ΝΔ με δεδομένη την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία. Από εκεί και μετά όμως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ακόμη και αν κατακτήσει την αυτοδυναμία θα είναι ανοιχτός σε συνεργασίες την επόμενη μέρα, με πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που πραγματικά πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική και την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, όπως την κατοχυρώνουν οι συνθήκες, με δυνάμεις που κοιτούν μπροστά πιστεύοντας στο ευρωπαϊκό διακύβευμα που εμείς ως ΝΔ υποστηρίζουμε με συνέπεια.
Η ΝΔ δε διστάζει πριν τις εκλογές να πει ξεκάθαρα ότι ακόμη και αν είμαι αυτοδύναμη θα επιδιώξω συνεργασία και με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις αρκεί να συμφωνούν στον εθνικό στόχο και στο εθνικό διακύβευμα. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι καινοτόμο και έντιμο. Δείχνει ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ έχει ειλικρινή και ξεκάθαρη τοποθέτηση. Αναμφισβήτητα λοιπόν αυτό από μόνο του θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά.
11. Θα σας το κάνω πιο συγκεκριμένο το ερώτημα: Αν επιλέξετε ή αν εκ των πραγμάτων πρέπει να επιλέξετε σχηματισμό διευρυμένης κυβέρνησης, ποιοι άλλοι εκτός από το ΠΑΣΟΚ θα έχουν «δικαίωμα» σε κυβέρνηση Μητσοτάκη να συμμετέχουν; Ο Τσίπρας; Ο Καμμένος; Οι κ. Θεοδωράκης και Λεβέντης;
Ε.Σ.: Αυτή η κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που περιμένει σήμερα ο πολίτης να ακούσει είναι η αλήθεια. Οι Έλληνες θέλουν μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας να δουν μια πολιτική δύναμη να λέει κάτι σαφές και συγκεκριμένο και να εγγυάται με τα αξιόπιστα και έμπειρα πρόσωπα που διαθέτει ότι θα το εφαρμόσει, παράγοντας θετικά αποτελέσματα εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προς όφελος των πολλών και του τόπου. Κάτι τέτοιο σήμερα έχει την ετοιμότητα να το εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία.