Γιατί τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά θύματα αυτών των έκτακτων (αλλά πλέον προβλέψιμων) φαινομένων, αναρωτιέται η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη»
Πρόταση σχετικά με την χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση του Περιβάλλοντος – Καταστροφών και Κρίσεων στο Δήμο Κομοτηνής έκανε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς…η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου στο δημοτικό συμβούλιο.
Η κ. Καζάκου, η οποία σημειώνει πως από θαύμα δεν θρηνήσαμε ακόμα κάποιο θύμα, καλεί τον δήμαρχο Πετρίδη να αξιοποιήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους για την «θωράκιση» του Δήμου Κομοτηνής. Αναλυτικά, αναφέρει:
«Τώρα που τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε ύφεση και οι όποιες δυσκολίες είναι διαχειρίσιμες, είναι η ώρα να μιλήσουμε όχι για ευθύνες όπως συνηθίζεται αλλά για ένα νέο σχεδιασμό σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄& Β΄ βαθμού.
Οι ευθύνες της όποιας διαχείρισης των φαινομένων πάντα υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι πάντα αντιμετωπίσιμες ανάλογα με το μέγεθος αυτών. Τα μέσα και το προσωπικό σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστο και οι προσπάθειες τους πολλές φορές υπεράνθρωπες και χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους ανθρώπους, εργαζόμενου και εθελοντές που ξεπερνάνε τον εαυτό τους .
Είναι γεγονός όμως ότι τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά θύματα αυτών των έκτακτων (αλλά πλέον προβλέψιμων φαινομένων), γιατί ;;;;
Γιατί δεν υπήρξε κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων (φραγμάτων, αποκατάσταση ιρλανδικών διαβάσεων), δεν υπήρξε ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, όπως των σχολείων με τη θωράκιση αυτών (με ενεργειακά κουφώματα, στεγανοποιήσεις, μονώσεις) που διασφάλιζαν την λειτουργία αυτών και σε δύσκολες συνθήκες.
Τα προηγούμενα χρόνια μόνο το Πράσινο Ταμείο με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διέθεσαν πάνω από 25.000.000€ κατά το έτος 2014-2015, για παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
Αλήθεια κε Δήμαρχε, έγινε αξιοποίηση και διαχείριση αντίστοιχων πόρων από το Δήμο Κομοτηνής και σε τι μέγεθος;
Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνω τις όποιες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και προσώπων που προσπαθούν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν και είναι ευτύχημα βέβαια, το γεγονός ότι στην περιοχή μας δε θρηνήσαμε θύματα, χωρίς να ξεχνάμε τις όποιες οικονομικές καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτρόφους ή οικολογικές καταστροφές σε περίπτωση πυρκαγιών ή βιομηχανικών ατυχημάτων.
Αλήθεια ποιος θα μπορεί να δώσει απαντήσεις ή να πάρει θέση στην ταλαιπωρία ασθενών (νεφροπαθών και εγκύου) που δώσανε αγώνα να φτάσουν σε γειτονικό νοσοκομείο;; και βέβαια σε κάθε περίπτωση ευχή όλων να μη συμβεί ξανά σε κανένα και να μη μας τύχει..
Είναι όμως η ώρα να σχεδιάσουν οι αρμόδιες αρχές και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο δράσης σε επίπεδο Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αλλά και το αντίστοιχο όργανο της ΠΑΜΘ.
Διότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και τα συμπεράσματα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου «safeΕvros» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δ.Π.Θ και της ΠΑΜΘ, τον περασμένο Ιούνιο, οι κλιματικές αλλαγές γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με έντονα και πολυσύνθετα καιρικά φαινόμενα.
Ελπίζω, εύχομαι….. και σας προτείνω να αξιοποιήσετε την όποια ευκαιρία σας δίνεται, ……..είναι απαίτηση όλων, αναλάβετε την πρωτοβουλία και προχωρήστε εγκαίρως, με ευαισθησία και υπευθυνότητα στο θέμα.. διαφορετικά τα επόμενα χρόνια, χωρίς την «θωράκιση μας» και τα όποια έντονα καιρικά φαινόμενα να μας χτυπούν την πόρτα θα είμαστε έρμαια της τύχης μας και των επιλογών μας.
Προτείνω λοιπόν την αξιοποίηση της ανοιχτής Ευρωπαϊκής πρότασης-πρόσκλησης ποσού 2.500.000€ που χρηματοδοτεί σε υψηλά ποσοστά (από 40% εως και 100%) ενέργειες πρόληψης, αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών, όπως πρόληψη από πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα και τη στήριξη ευπαθών και πληγέντων πολιτών (όπως αγορά μέσου για την αερομεταφορά χρόνιων ασθενών).
Για να απαντήσω σε όλα τα σχετικά και πιθανά ερωτήματα που δημιουργούνται αλλά και να συμβάλλω στην όποια προσπάθεια από μέρος μας, η πρόσκληση είναι Ευρωπαϊκή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο: Buffer capacities for addressing temporary shortcomings in extraordinary disasters, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6/2/17.
Πρέπει να πάψουμε να υιοθετούμε και να πιστεύουμε τις εύκολες και επιφανειακές προσεγγίσεις.
Στην απαίτηση και την ανάγκη πλέον των τοπικών κοινωνιών κάνουμε διαφορετική εκτίμηση και αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων θεμάτων δηλώνουμε παρόν και είμαστε διατεθειμένοι ως παράταξη να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό».