Στα στενά του Νέστου, στα επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη, γιόρτασαν οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, μαζί με τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και πολλών φίλων του βουνού.
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, η οποία είχε και την ευθύνη της δωρεάν μεταφοράς των εθελοντών στο Νέστο.
Μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές στα Στενά, διέσχισε η ομάδα περίπου 60 ατόμων, η οποία ξεκίνησε λίγο έξω από το χωριό Γαλάνη -παράλληλα με το ποτάμι. Οι συμμετέχοντες έκαναν μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων προς τις πηγές Κρωμνικού.
Περπάτησαν στο μονοπάτι, που έχει κατασκευαστεί, λίγο ψηλότερα από τη σιδηροδρομική γραμμή για να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργατών του σιδηροδρόμου στην ολοκλήρωση του έργου. Κι αν αυτή είναι η γνωστή γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης, στα τέλη του 19ου αιώνα, Γάλλοι τεχνικοί χρειάστηκε να κατασκευάσουν 30 γαλαρίες γιατί από εκεί θα περνούσε για αρκετά χρόνια το θρυλικό «Orient Express» στις διαδρομές Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης και αντίστροφα…
Το καλά συντηρημένο μονοπάτι κατασκευασμένο περίτεχνα -σε πολλά σημεία λαξεμένο πάνω στους βράχους- διασχίζει ένα από τα πιο σημαντικά παραποτάμια δάση της χώρας.
Σήμερα αυτό το μονοπάτι αποτελεί ένα φυσικό αξιοθέατο απαράμιλλης ομορφιάς εξαιτίας της μοναδικής θέας που προσφέρει στον ταξιδιώτη.
Εκτός από την σπάνια ομορφιά της πανίδας και χλωρίδας που είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν οι πεζοπόροι, ενημερώθηκαν παράλληλα, και για τους τρόπους ασφαλούς εξόρμησης στη φύση. Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης μίλησε για την προετοιμασία που απαιτείται ώστε να αποφεύγονται πιθανά ατυχήματα, μέσα στο δάσος, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Δημήτρης Τσολάκης αναφέρθηκε στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της υποθερμίας, των αιμορραγιών, αλλά και των τσιμπημάτων φιδιών ή μελισσών.
Ο εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Τζότζος Χρήστος μίλησε για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το βουνό στη ζωή του ανθρώπου, ενώ ο εκπρόσωπος των προσκόπων έκανε μία ενημέρωση για τη δομή και τις δράσεις του Προσκοπισμού.
Παγκόσμια Ημέρα Βουνού
Η 11η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, το 2003, με στόχο την ανάδειξη του ζωτικού ρόλου που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
Το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων πόσιμου νερού βρίσκεται στα βουνά. Παράλληλα, οι ορεινοί όγκοι αποτελούν σημαντικές κοιτίδες φυσικού πλούτου, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιοποικιλότητα, σε δασικά και ορυκτά διαθέσιμα και παρέχουν υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα.
Η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία αποτελούν τις ορεινότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ορεινές κοινότητες της Ελλάδας καταλαμβάνουν το 77,9% της συνολικής της έκτασης, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το ποσοστό των ορεινών και ημιορεινών δήμων και κοινοτήτων της φτάνει το 61,6% και η έκτασή τους αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% της χώρας.
Σε παγκόσμια επίπεδο, τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της επιφάνειας της Γης. Στα βουνά ζει περίπου το 10-12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης εξαρτά -άμεσα ή έμμεσα- την επιβίωσή του από τα βουνά.
Η δασική αποψίλωση προκαλεί την οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.