Αναφέρθηκε σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% σε 2 έτη και ΦΠΑ 11% και 22% – Δεσμεύθηκε για μείωση στο μισό του ειδικού τέλους για την ΕΡΤ – Παρουσίασε λεπτομερή κατάλογο μείωσης δαπανών
«Συμφωνία αλήθειας-Ενωμένοι για την Ελλάδα μας» αναμένεται να είναι το βασικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του που ξεκινά από λεπτό σε λεπτό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος απευθύνεται στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, θα αναφερθεί στην «ιστορική ευθύνη που έχει να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση».
«Δεσμεύομαι να κάνουμε τα πάντα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση» ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε μια κοινωνία βαθιά απογοητευμένη από την αδίστακτη δημαγωγία από το βήμα της ΔΕΘ» συνέχισε «καρφώνοντας» τον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε πριν από μια εβδομάδα από το ίδο βήμα
«Η παροχολογία δεν έχει θέση στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης, δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε.
H κυβέρνηση υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών
Επανερχόμενος στην κριτική του κατά τον κ. Τσίπρα είπε ότι «εξακολουθεί να διχάζει με το λόγο και τις πράξεις του, επιμένει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις». «Όσο και αν προσπαθεί να φορέσει το κοστουμι του μεταρρυθμιστή έχει μόνο σκοπό την παραμονή του στην κυβέρνηση».
Αναφερόμενος, μάλιστα, σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είπε ότι η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. «Η κυβέρνηση υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών, τίθενται ζητήματα λειτουργίας του πολιτεύματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ήρθε η Ελλάδα να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Είναι ιστορική αναγκαιότητα η απομάκρυνση του Τσίπρα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πρέπει να δούμε το μέλλον αλλά δεν θα ξεχάσουμε το παρελθόν ότι για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο η χώρα κινδύνευσε πέρυσι με καταστροφή» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ελπίδας.
Το σχέδιο για την εθνική αναγέννηση
– Αυτής που απελευθερώνει και είναι δίπλα, όχι απέναντι, στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους.
– Αυτής που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα.
– Αυτής που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών μας στην πρώτη θέση της πολιτικής.
– Αυτής που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, συμπολίτες μας. Που δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.
Μείωση της ανεργίας μέσα από δουλειές στον ιδιωτικό τομέα
«Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας για συγκεκριμένους στόχους ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο.
Επανέφερε, δε, την ανάγκη για νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα προβλέπει αφενός περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη και αφετέρου μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
– Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
– Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
Με προϋπόθεση, δε, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, ειπε ότι «βούλησή μου είναι να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Για να βρεθούν τα χρήματα αυτά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία».
Συγκεκριμένα όπως είπε τα χρήματα θα βρεθούν ως εξής:
1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσκληση σε επιχειρηματίες και Έλληνες του εξωτερικού
Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε ξεχωριστό κάλεσμα στην επιχειρηματική ελίτ, στον επιστημονικό και πνευματικό κόσμο καθώς και στους Έλληνες του εξωτερικού. «Όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης μικρότερο ή μεγαλύτερο για την κρίση της Ελλάδας. Και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στην συλλογική προσπάθεια. Ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα, που στο παρελθόν είχε ενδώσει στις σειρήνες του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της. Να τελειώσουμε με τις συνήθειες του παρελθόντος. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις».
Προτεραιότητα η στήριξη της μέσης οικογένειας
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη στήριξη της μέσης οικογένειας χαρακτηρίζοντάς την ως «πρώτη προτεραιότητα». Δεσμεύθηκε για μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία:
Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.
«Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεσμεύθηκε επίσης ότι μέσα σε δύο χρόνια θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με εισοδηματικά κριτήρια και σε ρευστό.
Δεν θα ανεχθώ ανεξέλεγκατα φαινόμενα από μπαχαλάκηδες
Αναφερόμενος στο χώρο της παιδείας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν» ενώ έστειλε μήνυμα ότι στη δική του κυβέρνηση «δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη». «Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν χωρούν στην Ελλάδα «Μαδούρο»
Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών είπε ότι «έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση».
Μιλησε, επίσης, για απαξίωση της Βουλής που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της Συνταγματικής τάξης.
«Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, πόλη σύμβολο των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, στέλνω στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρο μήνυμα. Φτάνει πια! Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν».