Με προκλητικές δηλώσεις οι οποίες περιελάμβαναν μέχρι και έμμεσες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη Θράκη πραγματοποιήθηκε το 4ο τακτικό Συνέδριο του τουρκόφρονου Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) στα νέα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή.
Σε ένα συνέδριο – παρωδία, στο οποίο οι ομιλούντες περιορίστηκαν γύρω από ένα κλεμμένο αυτοκίνητο και όχι στον τρόπο επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων των μελών της μειονότητας, τα στελέχη του ΚΙΕΦ έκαναν για ακόμη μια φορά επίθεση στο «κακό» ελληνικό Κράτος αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος «δεν μπορεί να πλάθει όπως θέλει την μειονότητα».
Προκλητικότερος όλων και πάλι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία του κράτους της «Δυτικής Θράκης» καθώς ευχήθηκε να γίνει κάποια μέρα ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο «Ντενκτάς της Θράκης»!!!
Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δεν δίστασε, με αφορμή μια κλοπή αυτοκινήτου (!!!), να κατηγορήσει το ελληνικό Κράτος ως «δολοφόνο του Αχμέτ Σαδίκ». «Πήραν όμως και το αυτοκίνητο στο οποίο ξεψύχησε ο ηγέτης μας» είπε για να προσθέσει «παρά το ότι πέρασαν έξι μήνες από τότε, οι αρμόδιες αρχές δεν παρουσίασαν καμία πρόοδο σε αυτό το σημείο. Η μειονότητα τώρα σκέφτεται ένα μόνο πράμα. Το ποια χέρια πήραν αυτό το αυτοκίνητο. Αυτό το ρωτώ στους αρμόδιους Έλληνες. Παίρνοντας το από εδώ τους έπεσαν κλειδιά, αλλά και από εκεί κανένα αποτέλεσμα δεν βγαίνει. Τι αναμένεται ακόμη; Εμείς ως μειονοτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά το ποιος μπορεί να το έκανε και το ποια χέρια μπορεί να το έπραξαν. Ζητάμε πίσω εκείνο το όχημα που έχει μεγάλη πνευματική αξία για εμάς. Όπως το πήρατε, παρακαλώ πολύ να το επιστρέψετε στην θέση του. Εάν εκείνο το αυτοκίνητο δεν επιστραφεί, τότε εγώ από εδώ δηλώνω χωρίς φόβο και δισταγμό πως δολοφόνος του Σαδίκ Αχμέτ είναι το ελληνικό κράτος» είπε χαρακτηριστικά.
Από τα «πυρά» του Μουσταφά Αλή Τσαβούς δεν ξέφυγε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίον είπε ότι «δεν μπορεί να πλάθει την μειονότητα όπως θέλει» ενώ καταλήγοντας εξέφρασε τη βούληση του να γίνει μέχρι και «μάρτυρας» καλώντας τα στελέχη του κόμματος «να πάρουμε στα χέρια μας την σημαία. Να κάνουμε μια πορεία, τουλάχιστον από τα γραφεία μας μέχρι τα νεκροταφεία. Μια πορεία περηφάνιας, Να είναι μια πορεία με αίτημα την απόδοση των δικαιωμάτων μας. Ας είναι μια πορεία με την οποία θα ζητείται πίσω το αυτοκίνητο του αείμνηστου ηγέτη μας. Πλέον να μην στεκόμαστε. Πλέον να μην σωπαίνουμε. Ήρθε πια ο καιρός να βγούμε στις πλατείες. Δήθεν θα μας εκφόβιζαν. Εγώ απευθύνομαι στους Έλληνες αξιωματούχους. Εγώ είμαι έτοιμος να δώσω την ψυχή μου. Ο ηγέτης μας έγινε μάρτυρας. Εάν επιτρέψει ο Αλλάχ ας γίνουμε και εμείς μάρτυρες σε αυτό τον δρόμο».
Το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων επιχείρησε να προσεγγίσει στην ομιλία της η σύζυγος του ιδρυτή του κόμματος, Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ. Αφού πρώτα εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα και την ηγετική φυσιογνωμία του Σαδίκ Αχμέτ τόνισε πως «θα γίνει ότι λέει ο Αλλάχ. Δεν φοβόμαστε κανένα και θα βιώσουμε ότι επιτρέψει ο δημιουργός μας» καλώντας παράλληλα το ελληνικό Κράτος να βρει το κλεμμένο αυτοκίνητο καθώς «είναι υποχρέωση του από τη στιγμή που φορολογεί για να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία μου».
Παρών στο συνέδριο και ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ της παράταξης του Γιώργου Παυλίδη και νέος «εκλεκτός», σύμφωνα με πληροφορίες, του Προξενείου κ. Μουσταφά Κατραντζί ο οποίος αρκέστηκε να πει πως «προς το παρόν έχουμε φίλους στην ενεργή πολιτική που βρίσκονται σε διαφορετικά κόμματα, αλλά οι καρδιές μας βρίσκονται εδώ (στο ΚΙΕΦ)».
Σε ηπιότερους τόνους κυμάνθηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος σημείωσε ότι «είμαστε το ίδιο ή περισσότερο πατριώτες και από τον πιο πατριώτη Έλληνα πολίτη». «Εμείς η κοινότητα των 150 χιλιάδων της τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης, όπως πάντα θα παραμείνουμε πιστοί στην δημοκρατία και στον νόμο. Ποτέ δεν καταφύγαμε και δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε ακρότητες. Οι μητέρες, πατέρες και οι παππούδες μας, μας δίδαξαν να μην προδίδουμε αυτή την πατρίδα. Εμείς είμαστε το ίδιο ή και περισσότερο πατριώτες με τον πιο πατριώτη Έλληνα πολίτη. Είμαστε πιστοί σε αυτό το κράτος και σε αυτή την σημαία, αγαπάμε αυτό το κράτος , αλλά ζητάμε και από αυτό να μας αγαπήσει κι εκείνο. Προσδοκούμε από το κράτος σεβασμό για την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τον τουρκισμό και τον μουσουλμανισμό της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Δεν προσδοκούμε πιέσεις και διακρίσεις στην μειονοτική εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο εκτός των ανωτέρω συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» Σαμί Τοραμάν, η Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Ριντβάν Μολλά Ισά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Οντέρ Μουμίν και Αχμέτ Ιμπράμ, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης – Έβρου Σαλίχ Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης Νουρετίν Κιγιτζί, o πρόεδρος της κοινότητας αποφοίτων και μελών μεντρεσέδων Ασίμ Τσαβούσογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Καρά. Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε και η εκλογή για τον πρόεδρο του κόμματος, θέση την οποία κατέλαβε εκ νέου και ως το 2019 ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς ως μοναδικός υποψήφιος.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΕΡΙΔΗΣ