Συμβιβαστική πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» συζητούσαν -και αναζητούσαν- επί ώρες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας,Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη συνάντηση, που ακολούθησε εκείνη για το ασφαλιστικό -στην οποία φυσικά συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος- ήταν παρών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα, λέγοντας ότι από την πλευρά της ΤτΕ συζητήθηκαν ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσεως.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ωστόσο έμειναν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, δίχως όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απορρίπτουν πλήρως τη νέα ελληνική πρόταση, ήτοι:
– Το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια (500.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης)
– Το όριο προστασίας των 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών (250.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης)
– Το όριο προστασίας των 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια (20.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης).
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, στη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε και «μάχη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την προστασία, ευρύτερα, των μη εξυπηρετούμεων δανείων, από την πώληση σε distress funds.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρότεινε η προστασία αυτή να είναι τριετούς διάρκειας, ωστόσο οι δανειστές δεν συναινούν και η συζήτηση πλέον γίνεται για ένα χρόνο προστασίας των «κόκκινων δανείων» από την πώληση σε funds, που θα συνοδεύεται και από την παράλληλη προστασία της πρώτης κατοικίας των ευαίσθητων ομάδων από τους πλειστηριασμούς, με βάση το νόμο Κατσέλη.
Ακόμη, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία Ειρηνοδικείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στα πρότυπα των Ειρηνοδικείων που χειρίζονται τις υποθέσεις των πολιτών-δανειοληπτών, με βάση το νόμο Κατσέλη.