Πλούσιο φωτορεπορτάζ δείτε ΕΔΩ
Σε άρτιες συνθήκες και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας φιλοξενούνται από τις 20 Φεβρουαρίου έως και σήμερα 750 περίπου Σύροι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της επίσημης Πολιτείας αλλά και των απλών κατοίκων της περιοχής που συνδράμουν και αυτοί με όλες τους τις δυνάμεις.
Εκτός της απαραίτητης, για την επιβίωση των προσφύγων, παροχής στέγης, σίτισης και ειδών ρουχισμού η ελληνική Πολιτεία έδειξε σήμερα Παρασκευή (1/4) για ακόμη μια φορά τις ευαισθησίες και το ανθρώπινο της πρόσωπο καθώς με απόφαση του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή τελέστηκε για πρώτη φορά προσευχή στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ν. Καρβάλης προς εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων προσφύγων.
Υπεύθυνος για να τελέσει την προσευχή και το κήρυγμα στην αραβική γλώσσα ορίστηκε ο κ. Χαλήλ Τζιχάτ από την Μουφτεία Κομοτηνής, πτυχιούχος Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας με ειδίκευση στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στο Ισλαμικό Ιερό Κήρυγμα και Διδάκτορας Ισλαμικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μεδίνας.
Ο κ. Χαλήλ Τζιχάτ μιλώντας για τον ορισμό του αυτό σημείωσε πως «η θρησκευτική προσευχή της Παρασκευής είναι μια σημαντική προσευχή για τους μουσουλμάνους και οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που το ελληνικό Κράτος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα» ενώ παράλληλα, κάλεσε και τους υπόλοιπους συναδέλφους του από τις Μουφτείες της Θράκης να προσέλθουν στο χώρο προκειμένου να βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των προσφύγων καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.
Να ανοίξουν τα σύνορα για να ενωθούν με τις οικογένειες τους
Να ανοίξουν τα σύνορα ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα, είναι το κυριότερο αίτημα των προσφύγων αυτή τη στιγμή όπως μας αποκάλυψε ο κ. Χαλήλ Τζιχάτ. «Αυτή τη στιγμή πολλές οικογένειες είναι χωρισμένες με τη μητέρα και τα παιδιά να βρίσκονται εδώ και τον πατέρα να βρίσκεται σε άλλη χώρα» είπε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «ζητάνε να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να βρουν ο ένας τον άλλον».
Μάλιστα, οι πρόσφυγες γνωρίζοντας την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αποφεύγουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα τους στερήσει αργότερα τη δυνατότητα παροχής ασύλου από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την οποία επιθυμούν για τελικό προορισμό τους.
«Αναζητούμε ένα ασφαλές καταφύγιο»
Την κατάσταση στη χώρα της αλλά και τις προθέσεις των ίδιων φανέρωσε η νεαρή Σιρίν αναλαμβάνοντας χρέη διερμηνέα του πατέρα της κ. Αχμέτ. Η Σιρίν αφού χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία «δραματική» λόγω του πολέμου εξαιτίας του οποίου σκοτώνονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες τόνισε ότι οι ίδιοι επιθυμούν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη προκειμένου να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο ενώ ερωτηθείσα για το τι πρόκειται να κάνουν τώρα που τα σύνορα είναι κλειστά απάντησε πως «εδώ στην Ελλάδα έχουμε βρει την ασφάλεια που θέλουμε οπότε προς το παρόν θα μείνουμε εδώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 20χρονος Μοχάμεντ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και περίπου ένα μήνα. «Φύγαμε από τη Συρία για να γλιτώσουμε από τον πόλεμο. Αυτό που αναζητάμε είναι ένα ασφαλές μέρος και το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη, τίποτα άλλο» είπε ο νεαρός Σύριος ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να κατευθυνθεί για εγκατάσταση προς τη Γερμανία.
Όπως τόνισαν πάντως και οι τρεις, πρώτη τους προτεραιότητα παραμένει πάντα η επιστροφή τους στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, κάτι το οποίο θα γίνει όμως μόνο σε περίπτωση παύσης του πολέμου. Μια άποψη που εκφράζει αν όχι όλους, σίγουρα την πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Σε άρτιες συνθήκες η φιλοξενία τους
Στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης», το οποίο έχει μετατραπεί από τις 20 Φεβρουαρίου 2016 σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, φιλοξενούνται οι 750 περίπου πρόσφυγες. Στον συνολικής έκτασης 4.029 τ.μ. χώρο έχουν στηθεί σκηνές, χημικές τουαλέτες και όλα τα απαραίτητα εφόδια τα οποία διευκολύνουν την παραμονή των προσφύγων ενώ εντός αυτού έχουν τοποθετηθεί μέχρι και τηλεοράσεις προκειμένου να παρέχεται και η κατάλληλη ενημέρωση.
Στον υπαίθριο χώρο δεκάδες προσφυγόπουλα προσπαθώντας να περάσουν ξένοιαστες στιγμές, απαραίτητες για την νεανική τους ηλικία, παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, άνθρωποι καλοσυνάτοι και ευγενικοί που παρά τον ξεριζωμό, τις κακουχίες και το δράμα που βιώνουν παραμένουν χαμογελαστοί διατηρώντας ζωντανή την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε κάθε ευκαιρία τους τονίζουν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες που στέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες στο πλευρό τους.
Χωρίς παράπονα αλλά αντιθέτως με κάθε καλή διάθεση τους υποδέχτηκε και η τοπική κοινωνία της Νέας Καρβάλης. Επαγγελματίες της περιοχής μάλιστα μας είπαν πως «δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Είναι ευγενικοί και ιδιαίτερα προσιτοί ενώ έχουν βοηθήσει και αυτοί εμάς δίνοντας μας μια οικονομική ανάσα καθώς ψωνίζουν καθημερινά από τα τοπικά καταστήματα».