Το θέμα ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης που δήλωσε ότι περίπτωση δημιουργίας ΕΟΖ στη Θράκη δεν υπάρχει αλλά εκείνο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η δημιουργία Ελεύθερης Φορολογικής Ζώνης που θα βοηθήσει στην κατανάλωση με καλύτερους όρους
Πριν μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου ακούστηκε για πρώτη φορά από τον τότε Περιφερειάρχη Γιαννακίδη η προοπτική να εφαρμοστεί στη Θράκη η ΕΟΖ, δηλαδή η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, και αμέσως ξεσηκώθηκαν τα συνδικάτα με πρώτη και καλύτερη τη ΓΣΕΕ αλλά και οι πολιτικές παρατάξεις αφού η θεσμοθέτηση της ΕΟΖ θα έβαζε ταφόπλακα στην απασχόληση και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΟΖ η αμοιβή για την απασχόληση θα ήταν περίπου 150 ευρώ το μήνα και φυσικά δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ασφάλιση ούτε φυσικά και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόσφατα, με την έκρηξη του προσφυγικού ακούστηκαν μερικές φωνές που ζητούν την εφαρμογή της ΕΟΖ τουλάχιστον στις παραμεθόριες περιοχές εκεί όπου υπάρχει οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της γειτνίασης με Βουλγαρία, Τουρκία, Σκόπια.
Όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τη διαφορά στις τιμές εξαιτίας του χαμηλού εργατικού κόστους και της μικρής φορολογίας, γεγονός που αναγκάζει μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η Θράκη τους καταναλωτές να απευθύνονται στη Βουλγαρία και στην Τουρκία για την προμήθεια των προϊόντων τους με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση στο τζίρο των επιχειρήσεων.
Το θέμα ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης που δήλωσε ότι περίπτωση δημιουργίας ΕΟΖ στη Θράκη δεν υπάρχει αλλά εκείνο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η δημιουργία Ελεύθερης Φορολογικής Ζώνης που θα βοηθήσει στην κατανάλωση με καλύτερους όρους.
Φυσικά ξεκαθάρισε ότι μείωση του ΦΠΑ στη Θράκη δεν είναι δυνατόν να γίνει για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την ισότητα μεταξύ των κατοίκων των άλλων πλησιέστερων περιοχών.