Συνεχείς παραβάσεις των νόμων του Κράτους – Αγνόησαν μέχρι και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ!! – Διεκδικεί τώρα πλέον με αγωγή της χρηματική αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ ενώ θα ασκηθεί και ποινική δίωξη εναντίον των υπαίτιων υπαλλήλων
Η υπόθεση ξεκινάει από τον Ιούλιο του 1994 όταν η φορολογούμενη έγινε μέλος μιας εταιρείας μέχρι τον Ιανουάριο του 1995 οπότε αποχώρησε από αυτήν. Μετά την αποχώρηση της δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία ενώ ο μετέπειτα υπεύθυνος ενημέρωσε την Δ.Ο.Υ και το Πρωτοδικείο Κομοτηνής.
Τον Δεκέμβριο του 2005, 10 χρόνια μετά την αποχώρηση της, θέλοντας να μεταβιβάσει ένα ακίνητο προκειμένου να αποπληρώσει κάποιο δάνειο σε τραπεζικό ίδρυμα αλλά και για την αποκατάσταση των παιδιών της προσήλθε στη Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προμηθευτεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας απαραίτητο για τη μεταβίβαση του ακινήτου κληρονομιά του πατέρα της.
Εκεί ένιωσε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι την ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να πάρει το αποδεικτικό γιατί χρωστούσε ήδη στο δημόσιο ένα ποσό περίπου 1,2 εκ. ευρώ! Όταν συνήλθε από το σοκ τις επόμενες μέρες προσπάθησε να ενημερωθεί γιατί υπήρχαν στο όνομα της οι οφειλές αυτές και με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι αφορούσαν πρόστιμα για τη συμμετοχή της στην εταιρεία για το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών του έτους 1994.
Μάταια διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής και ζητούσε εξηγήσεις για την τακτική αυτή των υπαλλήλων της. Αργότερα διαπιστώθηκε μέσω των νομικών συμβούλων της ότι οι υπάλληλοι της εφορίας παραβίασαν τους νόμους του Κράτους που αναφέρονται στον καταλογισμό προστίμων.
Παραβίασαν το νόμο 2690/2009, την με αριθ. 530 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το άρθρο 20 του Συντάγματος που αναφέρονται στην υποχρέωση της Δ.Ο.Υ. να καλέσει σε ακρόαση την φορολογούμενη για την παροχή εξηγήσεων. Οι παραπάνω νόμοι και διατάξεις αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτοί είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ κάθε καταλογισμός προστίμων, κάτι το οποίο δέχτηκε το δικαστήριο αφού η φορολογούμενη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις οφειλές που επρόκειτο να καταλογιστούν ενώ άλλη παράτυπη πράξη ήταν ότι τελικά καταλογίστηκαν τα πρόστιμα κρυφά χωρίς η ενδιαφερόμενη να παραλάβει κανένα έγγραφο από την εφορία.
Όμως η παρανομία των υπαλλήλων δεν σταμάτησε εκεί αφού προχώρησαν σε καταλογισμό κατά παράβαση του σχετικού νόμου που αναφέρει ότι το δημόσιο χάνει το δικαίωμα καταλογισμού προστίμων μετά την παρέλευση 6 ετών από την ημέρα υποβολής της τελευταίας συγκεντρωτικής δήλωσης ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταλογισμός μετά από 10 χρόνια ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ.
Υπεύθυνες για την ανωμαλία αυτή ήταν η κ. Σπαθούλα Παν. προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ και Παπαγιαννάκη Ροδ. προϊσταμένη του δικαστικού τμήματος. Παρά τις συνεχείς επιστολές και διαμαρτυρίες της φορολογούμενης, αυτές απαντούσαν με απαξιωτικό τρόπο με διάφορα συκοφαντικά επιχειρήματα.
Μετά την άρνηση των υπαιτίων να δώσουν μια αξιόπιστη λύση η φορολογούμενη προσέφυγε με 12 αγωγές στα φορολογικά δικαστήρια για ακύρωση των αποφάσεων οπότε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι κακώς η Δ.Ο.Υ. καταλόγισε τα πρόστιμα αφού η φορολογούμενη δεν ήταν υπεύθυνη ενώ οι υπάλληλοι έπρεπε να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην υπηρεσία τους.
Όμως και πάλι δεν έγινε το παραμικρό αφού υπήρχε των ενόχων η σιωπή. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε άλλη οδός παρά μόνο να προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια αλλά βρέθηκε σε μια δικονομική αδυναμία αφού ποτέ δεν είχε παραλάβει ένα έγγραφο από τη Δ.Ο.Υ. σχετικά με τις οφειλές της οπότε μετά από παρέμβαση αρμόδιας αρχής κατάφερε να αποσπάσει επίσημα πλέον από την Δ.Ο.Υ. πίνακα οφειλών οπότε είχε το δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου στα διοικητικά δικαστήρια για ακύρωση των πράξεων καταλογισμού, πράγμα που έκανε μέσα στις νόμιμες προθεσμίες τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή μετά από 5 χρόνια ταλαιπωρίας που υπέστη από την ανάλγητη και παράνομη συμπεριφορά των φορολογικών υπαλλήλων.
Το δικαστήριο μετά από 5 χρόνια εξέδωσε την απόφαση του που δικαιώνει την φορολογούμενη και διατάσσει πλέον την ακύρωση όλων των πράξεων της Δ.Ο.Υ. Φαίνεται ότι ο αγώνας δικαιώνεται εκτός αν για λόγους αποφυγής των συνεπειών συνεχίσουν να αρνούνται τη νομιμότητα προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για ευνόητους λόγους.
Απώλεια χιλιάδων ευρώ
Όπως αναφέρεται παραπάνω το αποδεικτικό της φορολογικής ενημερότητας ήταν χρήσιμο για την μεταβίβαση προικώου ακινήτου προκειμένου να ξεπεραστούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το αντίτιμο για την πώληση του ακινήτου συμφωνήθηκε στο ποσό των 800.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ ενόψει της πώλησης του ακινήτου η φορολογούμενη προσέφυγε σε δανεισμό ποσού για την αποπληρωμή οφειλών. Με δεδομένη την αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας ο δανειστής απαίτησε τα χρήματα του και επειδή ήταν αδύνατη η επιστροφή των χρημάτων προχώρησε σε κατάσχεση και πλειστηριασμό του ακινήτου, το οποίο εκποιήθηκε σε μικρότερο ποσό με τα χρήματα να δεσμεύονται μετά από παρέμβαση της Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής. Χάθηκε δηλαδή περιουσία της φορολογούμενης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν και τα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα.
Άλλες συνέπειες
Με διαμορφωμένη εξαιτίας των ενεργειών των φορολογικών υπαλλήλων δυσάρεστη οικονομική κατάσταση συνεχείς ήταν οι αναφορές στον ημερήσιο Τύπο συκοφαντικών σχολίων που δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα αφού υπήρξε η δυνατότητα από κακόπιστους να δημιουργηθούν διάφορα απαξιωτικά σχόλια και δυσμενείς αναφορές.
Για όλα τα παραπάνω ήδη υπάρχει αγωγή που κατατέθηκε στα διοικητικά δικαστήρια με την οποία η φορολογούμενη απαιτεί το ποσό των 700.000 ευρώ για αποζημίωση για όλες τις παραβατικές ενέργειες των υπαλλήλων που προξένησαν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά και κλονισμό της υγείας της κακομοίρης φορολογούμενης. Η αγωγή θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα.