Χάνεται ο έλεγχος από τις τρελές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου – Το Μαξίμου προσπαθεί να προστατευθεί από τα χειρότερα με non-paper και ενημερώσεις των βουλευτών από τον υπ. Εργασίας – «Ανάσα» από τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων
Στην κομβική πολιτική μάχη εξελίσσεται το ασφαλιστικό καθώς η ψήφισή του χωρίς απώλειες θα προσδιορίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης ή θα ανοίξει δρόμο σε κυβερνήσεις συνεργασίας και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση που έχει τον πρώτο λόγο αφού όρισε το πεδίο της αντιπαράθεσης, επέλεξε τους αντιπάλους της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους προτιμά να έχει απέναντι λόγω των ευθυνών τους στο απώτερο και πιο πρόσφατο παρελθόν για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην κοινωνική ασφάλιση. Ακολούθως επιχειρεί να συνάψει συμμαχίες με τους κοινωνικούς εταίρους και να κλείσει τις πιθανές διαρροές από την δική της κοινοβουλευτική ομάδα που είναι και η πιο επικίνδυνη καθώς μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπάρχουν ακόμη ορισμένοι με αριστερά αντανακλαστικά.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην χθεσινή συμφωνία των εργοδοτικών φορέων στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε απορριπτική ανακοίνωση ρωτώντας ταυτόχρονα “ποιος είναι ο κουμπάρος μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτών” και δείχνοντας παρασκηνιακά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Φυσικά μετά τους εργοδότες, ο κ. Τσίπρας στις προσεχείς ημέρες θα δει και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μία προσπάθεια να εκμαιεύσει και την δική τους συναίνεση.
Αφού δεν μπορεί να έχει μαζί του τα πολιτικά κόμματα θέλει τους κοινωνικούς εταίρους, θεωρώντας ότι εάν πετύχει την συμφωνία τους θα είναι αυτό ένα καθοριστικό επιχείρημα και προς τους θεσμούς.
Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τις προσπάθειες να πείσει τους δικούς του βουλευτές και επιπλέον να τους έχει συμμάχους στην επικοινωνιακή μάχη που θα δοθεί στο προσεχές διάστημα στα Μέσα Ενημέρωσης. Κατά την περίοδο των εορτών μέχρι και χθες τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές είχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατόπιν αυτών δείχνει να μην ανησυχεί για πιθανές απώλειες κατά την κρίσιμη ψηφοφορία.
Είναι δε έντονες οι πληροφορίες στα πολιτικά γραφεία και στους διαδρόμους της Βουλής ότι είναι πολύ πιθανό η κυβερνητική πλειοψηφία να βρει και άλλους πρόθυμους να στηρίξουν κατ αρχήν το ασφαλιστικό προκειμένου να αποφευχθεί πολιτική αστάθεια. Δείχνουν δε προς την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη αλλά όχι μόνο καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφωνούν με την σκληρή γραμμή των ηγεσιών τους -μένει όμως παρόμοιες φήμες να επιβεβαιωθούν.
Έτσι μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις το πρωί της Πέμπτης, και τις θετικές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές, κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και ομάδα βουλευτών, περί τους 20-30 σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες προκειμένου να τους γίνει αναλυτική ενημέρωση και να τους δοθούν επιχειρήματα αλλά και να ακουστούν και οι επιφυλάξεις και ενστάσεις. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει επιστρέψει από το διήμερο ταξείδι του στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές και συναντήσεις.