Η «Tουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) θα είναι ένα από τα δύο ισότιμα μέρη μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας στην Κύπρο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.
Ανέφερε ότι η ενίσχυση του ψευδοκράτους δεν σημαίνει εδραίωση της διαίρεσης και συμπλήρωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό και δεν πρέπει να βλέπει αρνητικά οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, αναφερόταν ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση μιας ομοσπονδίας από δύο ίσες κοινότητες.
Ανέφερε ακόμα ότι, αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος δεν καταφέρουν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση, τότε θα βαθύνει η διαίρεση και η ενοποίηση σε μια ομοσπονδιακή δομή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη στο μέλλον.
Δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και ότι μαζί με την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι έχουν καλή θέληση και αποφασιστικότητα για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο συνιστώντων κρατών. Είπε επίσης ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα αποφασίσουν και θα έχουν την ιδιοκτησία της λύσης που θα βρεθεί.
Δίνοντας έμφαση στη σημασία της πολιτικής ισότητας, την ανάγκη για ασφάλεια και τη διζωνικότητα, σημείωσε ότι κατανοεί επίσης τις απαιτήσεις των Ελληνοκύπριοι, ώστε και οι ίδιοι να μην νοιώθουν ότι απειλούνται.
Παράλληλα ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε πολλές φορές καλή θέληση στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως στην κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων στα οδοφράγματα και την πρόσβαση σε 30 σημεία που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές ζώνες από την Τουρκία για εκταφές οστών. Την ίδια ώρα επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έδειξε καλή θέληση στο θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης με τα κατεχόμενα.
Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνές δίκαιο, ενώ θα συνεχίσει με υπομονή της διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, προσπαθώντας για μια δίκαιη φόρμουλα στα κριτήρια για το περιουσιακό.
Από τη πλευρά του ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τουγρούλ Τουρκές σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά έχει την πολιτική θέληση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία και ότι ο στόχος είναι μια λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ανέφερε επίσης ότι η επίτευξη λύσης με μια θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις και χωρίς να χάνεται περισσότερος χρόνος είναι δυνατή και ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίζει να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Ανέφερε ακόμα ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή και στον κόσμο.
Στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση, ενώ τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία παραβιάζοντας τον κυπριακό εναέριο χώρο για πολλοστή φορά.