Συνεχίζονται οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε οι Ευρωπαίοι να απελευθερώσουν τη δόση των δύο δισ.ευρώ και να εκταμιεύσουν τα δέκα δισ.ευρώ που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία ότι απόψε θα «κλειδώσει» η συμφωνία. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι αύριο Τρίτη δεν θα υπάρξουν συνομιλίες στο Χίλτον με τους θεσμούς λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αν χρειαστεί, μπορεί να προλάβουν να φέρουν και να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή έως Πέμπτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.
Τι αποφασίζεται για «κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το θεωρούμενο σαν όριο της φτώχειας -το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνιζαν- η προστασία θα είναι ουσιαστικά αυτόματη, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν. Για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα εντάσσονται στο νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος στην εξεύρεση λύσης και αν μπορεί να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώνει το δάνειό του.
ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και παιδικούς σταθμούς
Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έλαβε θέση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προκειμένου να συζητηθεί με τους δανειστές το θέμα της κατάργησης του 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παιδικού σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ο κ. Αλεξιάδης επρόκειτο να παρουσιάσει τα ισοδύναμα τα οποία εισηγείται η ελληνική πλευρά προκειμένου να μην ισχύσει τελικώς ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόρος που σύμφωνα με τους δανειστές είχε προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν ωστόσο επιφυλάξεις αν είναι επαρκές το σχέδιο επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια προκειμένου να υπάρξει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τα έσοδα που προβλέπεται να συγκεντρωθούν από τον 23% ΦΠΑ στην Παιδεία.
Μετά τις 16:00, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναμένεται να επιστρέψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αποχώρησε για λίγες ώρες το μεσημέρι. Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων», δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η συζήτηση γίνεται ενώ κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη δεν θα αποφασίσει εκταμίευση της δόσης. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως όρο για να δοθεί η δόση της βοήθειας που προβλέπεται από το Μνημόνιο να έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν.
Τι συζητήθηκε μέχρι την Κυριακή
Ανακεφαλαιώνοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι στα κόκκινα δάνεια έχει υπάρξει σύγκληση, όπως για παράδειγμα στο ότι οι πιο φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα στρώμα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.
Ουσιαστικά οι διαφωνίες εστιάζονται στα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58% των δανειοληπτών που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.
Το απόγευμα της Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρηση σε funds.
Για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει.
Ποιοι θα μπουν στη ρύθμιση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται το κριτήριο των συνολικών χρεών των δανειοληπτών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, που θα απέκλειε πολλούς από την ρύθμιση.
Από την άλλη προβλέπει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους.
Ωστόσο διαφωνίες υπάρχουν για τα κριτήρια που θα αποκλείουν τους συστηματικούς κακοπληρωτές που, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων σε distress funds, όπως ακριβώς συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα και στην Κύπρο όπου η Βουλή ψήφισε σχετικό νόμο.
Όπως φάνηκε κατά τον χθεσινό διαπραγματευτικό μαραθώνιο με τους δανειστές, το αγκάθι δεν είμαι το «αν» αλλά το «πώς» ξένες εταιρείες «γύπες» θα αγοράζουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες.
EuroWorking Group την Τρίτη ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπιστώνει πρόοδο και τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε ότι η σύγκληση του EuroWorking Group θα γίνει τελικώς την Τρίτη, σύμφωνα με εντολή του Eurogroup.
Με τη δήλωσή του αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup θέλησε να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες του κουαρτέτου με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, κυρίως όμως προσπαθεί να αποστείλει μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 48ωρο και θα επικυρωθεί από το Euroworking Group της Τρίτης.
Παραλλήλως όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στέλνει μήνυμα και στην Αθήνα ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας είναι πεπερασμένος.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ ήρθε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της Τρόικας.
«Αγκάθι» παραμένει το ποια «κόκκινα δάνεια» θα περάσουν σε ξένα funds και με ποιες προϋποθέσεις, ενώ οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.