Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και σε αποχή από τις εκκρεμείς δίκες με φορολογικό και τελωνειακό αντικείμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους, θα εξετάσουν οι δικηγόροι όλης της χώρας οι οποίοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη διάταξη του άρθρου 23 του Ν.4337/2015 με την οποία καταργήθηκαν και μάλιστα αναδρομικά ευνοϊκές ρυθμίσεις προηγούμενου νόμου που έδιναν στους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους δικηγόρους, τη δυνατότητα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ενέργειες και κινήσεις κατά της εφαρμογής της εν λόγω διάταξης. Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ αποφάσισε:
– Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ως διάταξης του Ν. 4337/2015 και για το σκοπό αυτό θα συνταχθεί σχέδιο προσφυγής το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δικηγόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.
– Να προτείνει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να ληφθεί απόφαση για αποχή αόριστης διάρκειας από δίκες εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί πριν τον Ν.3900/2010.
– Να συμμετάσχει στις 12/11/2015 στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
– Να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και να αναλάβει ο ΔΣΑ το συντονισμό δράσης με συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς και γιατρούς για το θέμα αυτό, ενόψει και της επικείμενης κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επίμαχη διάταξη και επισημαίνει πως «η ψήφιση της παραπάνω διάταξης που έγινε παρά την καθολική αντίδραση όλων των επιστημονικών φορέων που συγκροτούν το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών), οδηγεί σε απομείωση των εσόδων του Ταμείου και πλήττει τη βιωσιμότητά του».