Η ώρα της αλήθειας για τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν μαζικά πλέον οι φορολογούμενοι, έφτασε. Σήμερα, πλήν απροόπτου, ανοίγει ξανά το σύστημα Taxisnet, το οποίο είχε κλείσει από την Παρασκευή προκειμένου να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά με τις αλλαγές που επήλθαν στις ρυθμίσεις ληξιπροθεσμων οφειλών και θα πρέπει να πληρωθούν έως τέλος του μηνός.
Έως τέλος του μηνός θα πρέπει να πληρωθούν επίσης τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που ενδέχεται όμως να αναρτηθούν από Τρίτη ή στα μέσα στης εβδομάδος. Παράλληλα από σήμερα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις ΦΠΑ γ΄τριμήνου (ή μηνός Σεπτεμβρίου) που οι υπόχρεοι πρέπει να πληρώσουν άμεσα.
Η μόνη αλλαγή φέτος πάντως σε σε σχέση με πέρυσι στον ΕΝΦΙΑ είναι πως θα πληρωθεί σε λιγότερες δόσεις και, άρα, η κάθε δόση θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Οι αλλαγές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση έμειναν τελικά στο συρτάρι και έτσι οι 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝ.Φ.Ι.Α με «καπέλο» εως 60%, αφού θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση ένα αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας»
Για το 2016 πάντως το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται να κάνει όσα δεν έκανε φέτος. Σχεδιάζεται να αλλάξουν οι αντικειμενικές τιμές έως τα μέσα του 2016, ώστε να ισχύσουν αυτές αντί για εκείνες του 2015. Εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 15%-20% χαμηλότερες από τις ισχύουσες σήμερα.
Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η μείωση των αντικειμενικών τιμών δεν θα οδηγήσει σε μείωση του φόρου ακινήτων, αφού θα αλλάξουν οι συντελεστές και ο τρόπος υπολογισμού του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει προαναγγείλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο έως 50.000 ευρω. Πληροφορίες πάντως μιλούν για ακόμη χαμηλότερο αφορολόγητο, αναλόγως του στόχου είσπραξης που θα τεθεί, σε σχέση με τα 2,65 δισ. που προϋπολογίστηκαν για πέρυσι και εφέτος από τον ΕΝΦΙΑ.
Εκτός από τις αλλαγές αυτές, στον νέο φόρο ακινήτων θα συνυπολογίζεται και η αξία των ακινήτων του εξωτερικού. Συμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη «δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο κατασκευής του 1970 στη Νίκαια, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και το ακίνητο ενός Ελληνα φορολογουμένου στο Λονδίνο αξίας 3 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει συμβολικά ούτε ένα ευρώ ΕΝ.Φ.Ι.Α».
Υπό διερεύνηση τελεί αν μπορεί να ισχύσει το νέο αφορολόγητο μόνο για την κύρια κατοικία. Και αυτό γιατί περίπου 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες δηλώνουν περιουσία αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ.