Μέχρι και… νέο οικονομικό ορισμό της «Ανάπτυξης» ανακάλυψε η κυβέρνηση, σε άλλη μία επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού, κατά την κρίσιμη για την πορεία της χώρας καμπή προς την ύφεση και προκειμένου να μπορεί να ισχυρίζεται πως … δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, αν δεν καταφέρει να πάρει πίσω τα μέτρα που υποσχέθηκε να καταργήσει.
Χωρίς να υπόσχεται όμως, ούτε καν πώς… θα καταφέρει να τα εφαρμόσει (για να πείσει έτσι τουλάχιστον πως θα πετύχει σύντομα και κάποια θετικά αποτελέσματα για το λαό) το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκαν κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, να υπόσχονται «Ανάπτυξη» και «καλύτερες μέρες», σαν αυτή να πρόκειται να έρθει από μόνη της επειδή κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή υπεγράφη νέο Μνημόνιο!
Και όλα αυτά, ακριβώς την ώρα που το ΔΝΤ ανέβαζε το λογαριασμό των μέτρων του νέου προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ (που θα φανούν σε ένα μήνα στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο) καθώς προβλέπει διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος αλλά και μισό πλεόνασμα από τα συμφωνηθέντα για το 2016.
Ούτε μιλιά για τα μέτρα!
Την καλύτερη απόδειξη ότι τα χειρότερα είναι μπροστά προσέφερε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους φραστικούς ακροβατισμούς στους οποίους κατέφυγε –ελλείψει επιχειρημάτων προφανώς- κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Πρώτος διδάξας, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος που απέφυγε να αναφέρει έστω και έναν αριθμό στην ομιλία του! Αλλά και όσοι ανέμεναν ότι θα μιλήσει με στοιχεία και αριθμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που έφερε επί οκτώ μήνες το βάρος της διαπραγμάτευσης, της συμφωνίας και τους νέου προϋπολογισμού, διαψεύστηκαν επίσης.
«Καθρεφτάκια» σε ιθαγενείς
Άλλοι όμως, όπως ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης, αντί να εφαρμόσουν το «κρείττον σιγάν», κατέφυγαν –προφανώς έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εαυτούς τους- σε λογιστικές αλχημείες και υπερβάσεις, που όμως αγγίζουν το όριο της επιστημονικής απάτης και προσβάλουν τη λογική κάθε πολίτη (ό,τι και αν έχει ψηφίσει).
Και πώς μπορεί να είναι αλλιώς όταν ο κύριος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας ως βουλευτής που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό , υπουργός που συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ή ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ, αλλά και καθηγητής που διδάσκει νέους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ανακάλυψε νέα επιχειρήματα για να στηρίξει τον πρωθυπουργό στη θέση του (σσ: αν δεν ήταν ο ίδιος που τον ώθησε να το υποστηρίξει) πως σε έξι μήνες επιστρέφει η Ανάπτυξη στη χώρα.
Είπε συγκεκριμένα ο κύριος Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή:
«Τα στοιχεία είναι σαφή: προβλέπεται 2,5% ύφεση φέτος και 1% του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία γυρίζει σε ανάπτυξη κάποια στιγμή, αφού η ύφεση μειώνεται. Απλά μαθηματικά είναι».
Το οικονομικό επιχείρημα αυτό προσφέρει έναν νέο ορισμό για την Ανάπτυξη, εξομοιώνοντας τον «παλαιό» που την περιγράφει ως οικονομική μεγέθυνση και αύξηση του ΑΕΠ, με μία πιο «φρέσκια» ανάγνωση ως επιβράδυνση του ρυθμού της μείωσης του ΑΕΠ!
Η πραγματικότητα είναι πως η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ύφεση και το 2016, που σημαίνει πως η οικονομία θα πέσει πιο κάτω και από όσο έπεσε το 2015. Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, έστω και αν η ύφεση θα είναι μικρότερη το 2016, δεν σημαίνει και «μαθηματικά» ότι σε κάποιο τρίμηνο η οικονομία θα περάσει σε θετικό πρόσημο, αφού μπορεί να είναι σταθερά αρνητικό σε όλα τα τρίμηνα, έστω και αν σταδιακά μειώνεται (ώστε να μειωθεί και ο μέσος όρος της χρονιάς).
Πιο έντιμο πολιτικά ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κύριος Χουλιαράκης ότι από τα τέλη του 2015 προβλέπεται να αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα 4 δισ. του πακέτου Γιούνκερ και ταυτόχρονα το δημόσιο να ρίξει στην αγορά τα 3,1 δισ. από τα τουλάχιστον 7 δισ. που χρωστά και δεν πληρώνει στους ιδιώτες στη χώρα μας.
Αλλά όλοι τους αποκρύπτουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και στο α΄τρίμηνο του 2016 έρχονται μαζεμένοι όλοι οι παλαιοί και νέοι φόροι της φετινής χρονιάς, όλα τα άλλα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές, αλλά και όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα, ούτε αυτά που θα χρειαστούν ακόμη για φέτος –και άσχετα από τα μέτρα του 2016 που θα τρέχουν από τον Γενάρη και μετά! Και όλα αυτά τα μέτρα, που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, σε τόσο συμπιεσμένο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που καταγράφετο όταν τα μέτρα έμεναν στο συρτάρι και δεν εφαρμόζονταν.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr