Το σχέδιο περιλαμβάνει απίστευτα μέτρα, εξόχως υφεσιακά σε όλους τους τομείς. Από την κοινωνική πρόνοια μέχρι την υγεία και τα φορολογικά μέτρα. Μέτρα που δεν διανοείται κανείς ότι μπορεί να ζητηθούν από έναν λαό που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.
Με «τυράκι» τα 35 δισεκατομμύρια του περίφημου πακέτου Γιούνκερ για την ανάπτυξη τα οποία ούτως ή άλλως δικαιούται η χώρα μας οι δανειστές ζητούν μεταξύ άλλων:
-Οι ελληνικές αρχές να απέχουν από κάθε υπαναχώρηση /ανάκληση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
-Νέα δημοσιονομική πορεία που θα θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσοστό 1, 2, 3 και 3,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 και εξής, αντιστοίχως. Μιλάμε για δυσθεώρητους στόχους που η επίτευξή τους αγγίζει τα όρια της φαντασίας.
-Έσοδα 1% του ΑΕΠ από ΦΠΑ και 1% του ΑΕΠ από περικοπές στις συντάξεις. Μιλάμε δηλαδή για απίστευτη φορολογική λαίλαπα.
– 23% ΦΠΑ όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες εστίασης.
Παράλληλα ζητούν αλλαγές που θα προκαλέσουν σεισμό στο συνταξιοδοτικό:
Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα προτείνουν:
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”). Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.
-Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
-Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022. Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025.
Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία
-Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές..
Επιπλέον φορολογικά μέτρα
Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:
– Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%.
– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.
– Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
– Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.
– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%.
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
– Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
– Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
– Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
– Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
– Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
– Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.