Ποιος άραγε είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται στη Βουλή και αφορούν διοικητικές πράξεις; Συμφώνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο δημόσιο υπάρχει υποχρέωση σε όλα τα επιχορηγούμενα θεσμικά όργανα με το ποσό των 3.000 ευρώ και πάνω να αναρτούν στο διαδίκτυο κατάσταση με τις μηνιαίες δαπάνες προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για την οικονομική διαχείριση. Ωραίος ο νόμος αλλά δύσκολα θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει κάποιο ελεγκτικό όργανο που θα ασχολείται με την υλοποίηση του.
Ασφαλώς και δεν μπορεί κάθε τόσο ο πολίτης να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως έχει τεράστιο φόρτο εργασίας. Μήπως είναι θέμα της Περιφέρειας να συγκροτηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα παρακολουθεί τη λειτουργία των φορέων που έχουν σχέση με το δημόσιο και επιχορηγούνται από αυτό; Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση και να αφήνονται οι πολίτες στην τύχη τους όταν αποκαλύπτονται περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Παρατηρήθηκε ότι πολλά ΔΣ φορέων που έχουν σχέση με το δημόσιο χρήμα αυθαιρετούν χωρίς να σέβονται τους νόμους του Κράτους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποια έξυπνα «τρωκτικά» ταμπουρώνονται πίσω από αποφάσεις του ΔΣ λες και τα συμβούλια αυτά έχουν τη δυνατότητα να αυθαιρετούν έναντι του νόμου.
Παράδειγμα σοβαρό είναι η περίπτωση της Αναπτυξιακής Ροδόπης που ιδρύθηκε με απόφαση φορέων του δημοσίου και επιχορηγείται από το Κράτος και όπως μαθαίνουμε πήρε περίπου 3.000.000 ευρώ από Περιφέρεια και Υπουργεία και δεν γνωρίζει κανένας που δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά ενώ δεν υπάρχει, όπως ισχυρίζονται, η υποχρέωση να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία.
Και φυσικά δεν είναι ο μόνος φορέας που δεν τηρεί τους νόμους. Καλό θα ήταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης να μας ενημερώσει για την πρόταση μας αυτή που σκοπό έχει να προλαμβάνεται η οποιαδήποτε κακοδιαχείριση.