Πέρασαν σαράντα ημέρες από τις τελευταίες εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και επειδή γνώμη μου είναι ότι ο πολίτης δεν πρέπει να περιορίζει τη συμμέτοχη του στις εκλογές μόνο στο να ρίχνει ένα ψηφοδέλτιο θα γίνει μια προσπάθεια να ενημερωθεί και να αναφερθούν όλες οι παρασκηνιακές κινήσεις που προηγήθηκαν του ανοίγματος της κάλπης.
Αυτά που έγιναν γνωστά αλλά και αυτά που διαφεύγουν διαμόρφωσαν ένα προεκλογικό κλίμα και οδηγήθηκαν οι Ροδοπαίοι πολίτες στις κάλπες με διάφορες φορτίσεις ψυχολογικές, εθνικές, ταξικές.
Αρχή γίνεται με την τοπική εκκλησία. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία οι ιερωμένοι αλλά και οι άλλοι παράγοντες του θρησκευτικού χώρου έμειναν έξω από τον προεκλογικό αγώνα και τις αντιπαραθέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος Μητροπολίτης κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχτεί αυτό το αποτέλεσμα αφού σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους παπάδες τους συνέστησε την προσοχή ώστε να μην αναφερθούν σε πολιτικά κόμματα, ούτε σε εθνικούς κινδύνους και τη τελευταία Κυριακή να διαδώσουν στο εκκλησίασμα μόνο το δικό του κήρυγμα και τίποτε περισσότερο. Κατάφερε έτσι να κρατήσει την εκκλησία μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις κι αυτό εκτιμάται από όλους τους πολίτες.
Τον Ιλχάν Αχμέτ στήριξε ενεργά ο Μουφτής Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή
Σε αντίθεση πρέπει να αναφερθεί η ενεργή συμμετοχή του εκλεγμένου μουφτή στον προεκλογικό αγώνα που χρησιμοποίησε καθαρά το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών μουσουλμάνων και με μεθόδευση υποψηφίου βουλευτή που επισκέφτηκε του αγίους μουσουλμανικούς τόπους λίγες μέρες πριν από τις εκλογές προσπάθησε να προσεταιριστεί τις μειονοτικές ψήφους των θρησκευόμενων κυρίως ορεσιβίων. Ο θρησκευτικός αυτός ηγέτης, πρώτα με μια σύγκρουση που είχε με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν, και μετά με την μονομερή στήριξη του σε άλλο μειονοτικό υποψήφιο που τελικά απέτυχε έχασε το κύρος του μέσα στη μειονότητα.
Όσον αφορά τη ΝΔ, οι ψηφοφόροι της είχαν μπροστά τους ένα ψηφοδέλτιο ίδιο με τα παλιά με κύριο όνομα του πρώην Υπουργού που κυριαρχεί στα πολιτικά δρώμενα και πέριξ αυτού άλλους υποψηφίους που κινήθηκαν στον φιλικό τους κύκλο. Η πτώση των ποσοστών που εμφανίστηκε σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές οφείλεται στην κομματική φθορά, στην υποψηφιότητα του Σταμάτη Κουρούδη με το Ποτάμι που κινήθηκε μέσα στους αστούς αλλά και στην απώλεια της βοήθειας από τον πολιτευτή Πεταλωτή που ενώ στις προηγούμενες εκλογές έστειλε με το δικό του τρόπο 4.000 ψήφους στη ΝΔ τώρα στις πρόσφατες εκλογές κινήθηκε για το ΚΙΔΗΣΟ. Η μειονότητα ακόμη μια φορά δεν προτίμησε τη ΝΔ. Το κλίμα μετα τις περιφερειακές εκλογές έδειχνε ιδανικό για την παράταξη και μεγάλα στελέχη σε κεντρικό επίπεδο δημιουργούσαν θετικές επαφές για καλό κλίμα προς το κόμμα. Τι λοιπόν συνέβη και δεν τελεσφόρησε το κλίμα αυτό;
Λίγες μέρες πριν το σχηματισμό των ψηφοδελτίων επισκέφτηκε την Αθήνα περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με φιλική παράταξη προς τη ΝΔ συνοδευόμενος από τον Λεβέντ Σαδίκ, το γιο του Αχμέτ Σαδίκ. Εκεί συνάντησαν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και δήλωσαν την επιθυμία του Λεβέντ να συμμετάσχει στις εκλογές υποψήφιος με τη παράταξη της ΝΔ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκε η ηγεσία του κόμματος για την επιθυμία του και ήταν θετική η άποψη για την υποψηφιότητα αυτή. Όταν πληροφορήθηκαν οι τοπικοί παράγοντες την κίνηση αυτή αντέδρασαν δυναμικά, απείλησαν με παραιτήσεις από το κόμμα και κλείσιμο των γραφείων ενώ έγινε και δυναμική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που έφερε το τελικό αποτέλεσμα ώστε να μην είναι στο ψηφοδέλτιο ο Λεβέντ.
H τοπική ΝΔ προτίμησε να έχει άγνωστους υποψηφίους από τη μειονότητα χαρίζοντας έτσι τις μειονοτικές ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΟΤΑΜΙ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Λεβέντ δραστηριοποιήθηκε και έδειξε ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τα κοινά όμως δεν κατάφερε να βρει πολιτική στέγη ενώ στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές θα ξαναπροσπαθήσει να βρει θέση σε ένα ψηφοδέλτιο που θα είναι κοντά στην εξουσία ή και ανεξάρτητος εάν η κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο που αναφέρεται και στο ποσοστό του 3% για τη συμμετοχή ενός κόμματος στα εκλογικά ποσοστά.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επίσης σοβαρά συμβάντα. Άδω ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος με το ηθικό ανεβασμένο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, η μία βουλευτική έδρα ήταν σίγουρη και υπήρξε μια προσπάθεια να κερδηθεί η δεύτερη έδρα οπότε ο εσωτερικός κομματικός αγώνας ήταν να ξεπεραστεί ο δεύτερος μειονοτικός υποψήφιος ώστε σε περίπτωση εκλογής δύο βουλευτών ο ένας να είναι από την πλειονότητα και ο άλλος από τη μειονότητα.
Για να γίνει αυτό έπρεπε να σχηματιστεί έτσι το ψηφοδέλτιο ώστε οι ψήφοι των ψηφοφόρων της πλειονότητας να συγκεντρωθούν σε ένα ισχυρό υποψήφιο ενώ οι άλλοι θα ήταν απλά διακοσμητικά πρόσωπα. Τότε παρουσιάστηκαν οι πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις αφού η ομάδα που πρόσκειται στον σημερινό Υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά και αποτελεί μια ισχυρή συνιστώσα μέσα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο με τον γιατρό Παπαχρήστου ενώ οι κομματικοί ορθόδοξοι ήθελαν να στηρίξουν τον εκλεκτό τους Τάκη Χαρίτου για να αποφευχθεί η διασπορά των ψήφων.
Η ομάδα του Παπαχρήστου αποτελούμενη από τέσσερα στελέχη της τοπικής οργάνωσης κατέβηκαν στην Αθήνα και ζήτησαν την ένταξη του εκλεκτού τους στο ψηφοδέλτιο όμως η ισχυρή κομματική ηγεσία πρόλαβε και έκλεισε το ψηφοδέλτιο εντάσσοντας σε αυτό τον Αλέκο Σπανό πιστεύοντας ότι θα συγκεντρώσει ελάχιστες ψήφους.
Τα αποτελέσματα όμως των εκλογών έδειξαν ότι ο Σπανός δεν ήταν μια αμελητέα ποσότητα αφού κυνήγησε τις ψήφους ξεπέρασε κατά πολύ τους 1.000 σταυρούς ενώ η όλη ενδοκομματική κατάσταση αγανάκτησε πολλούς ψηφοφόρους ιδεολογικά ενταγμένους στην Αριστερά που εξέφρασαν την αγανάκτηση τους ρίχνοντας στην κάλπη περίπου 1.800 ασταύρωτα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ψηφοφόροι λοιπόν του Σπανού και τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια τοποθέτησαν τον Δημήτρη Χαρίτου στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου και ενώ πέτυχαν κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο, δηλαδή να καταλάβουν δύο βουλευτικές έδρες, δεν ήταν ο εκλεκτός τους μέσα στους εκλεγμένους.
Την προεκλογική περίοδο συνέβη και ένα περιστατικό που πέρασε απαρατήρητο και φυσικά ασχολίαστο. Επισκέφτηκε την πόλη μας το υψηλό στέλεχος του κινήματος και σημερινός Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς που μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης όμως στην ομιλία αυτή δεν υπήρχε ούτε ένας από την τοπική κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και κάποιος από την μειονότητα.
Τότε φάνηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο ομάδων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι οι θέσεις αυτών που ανήκουν στην ομάδα Κοτζιά είναι σκληρές εθνικιστικές και φυσικά αντιδρούν σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς την μειονότητα. Είναι υπέρμαχοι συνέχισης της ίδιας πολιτικής στο θέμα αυτό με τα ίδια διορισμένα πρόσωπα ώστε να υπάρχει η συνέχιση της πολιτικής παρόλο που άλλαξε η πολιτική στην Ελλάδα. Η εισήγηση της συμμετοχής της Ρομά Σεμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι ήταν δική τους πρόταση.
Σήμερα λέγεται ότι επιμένουν στην παραμονή στο Υπουργείο Παιδείας του παλιού Γενικού Γραμματέα, αυτού που έφυγε από τοπική ημερίδα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στη μειονοτική όταν άκουσε έναν να ομιλεί την τουρκική γλώσσα.
Τρίτο κόμμα στις εθνικές εκλογές αναδείχτηκε το Ποτάμι. Εκεί έγινε ένας διπλός αγώνας αφού ο Ιλχάν Αχμέτ, παλιός βουλευτής και πολιτευτής της ΝΔ, της Ντόρας, της ΔΗΜΑΡ προσπάθησε να συγκεντρώσει τις ψήφους του παρελθόντος. Προκειμένου να πάρει την τρίτη βουλευτική έδρα έκανε έξυπνες και πονηρές κινήσεις, έγινε χάτζης επισκεπτόμενος τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους, προσπάθησε να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του παλιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν αλλά παρά τον αξιόλογο αγώνα και την προσωπικότητα του δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του για μερικές εκατοντάδες ψηφοδέλτια.
Ο δεύτερος συναγωνιστής του ήταν ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Σταμάτης Κουρούδης που για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά σε εθνικές εκλογές. Έχοντας την απειρία από ανάλογους αγώνες δέχτηκε τη στήριξη από ορισμένες κοινωνικές ομάδες πχ τους celebrities της Κομοτηνής, τις αδελφές της Κλυταιμνήστρας, των φίλων του Ορφέα, τους μελετητές των Καβείριων Μυστηρίων και άλλων πολλών που είχαν βέβαια μεγάλο ενθουσιασμό αλλά καμιά επαφή με το λαό. Δυστυχώς για τον αγαπητό Σταμάτη ο λαός ψηφίζει και εκλέγει αλλά απέκτησε εμπειρίες για το μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ συγκρούστηκαν σε τοπικό επίπεδο αλλά κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να συγκροτήσουν αξιόλογα ψηφοδέλτια. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι άξια σχολιασμού. Αξίζει μόνο ένα μεγάλο μπράβο στον Αργύρη Μπακιρτζίδη που κατάφερε να κάνει τις εκλογές αλλά και στο Γιώργο Μανανά που αγωνίστηκε μαζί του για την τιμή και την υπόσταση του κινήματος αφού δεν υπήρχε έστω ο υποτυπώδης μηχανισμός από την κεντρική καθοδήγηση όπως αξίζουν συγχαρητήρια και στη Νικολέτα Πετκίδου για την αφοσίωση της στο Γιώργο Παπανδρέου.
Του Σταύρου Παπαναστασίου – συνταξιούχου