Ακούστηκε και αυτό και φυσικά προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα μέσα στην κοινωνία. Αναφερόμαστε στην παραλίγο τροποποίηση του εκλογικού νόμου και στην απόφαση της συγκυβέρνησης να αλλάξει το ποσοστό του 3% που πρέπει να πάρει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή. Ξαφνικά μπροστά στις άσχημες για τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλαγή του εκλογικού σκηνικού την ανάγκη να περισώσουν τα κεκτημένα αποφάσισαν να αλλάξουν σοβαρές διατάξεις του εκλογικού νόμου.
Μέσα στη λογική ήταν η κατάργηση του πλαφόν του 3% που απαγόρευε μικρές πολιτικές κινήσεις και ανεξάρτητους υποψηφίους κι αυτό ήταν στις σκέψεις του πρωθυπουργού και του Βενιζέλου ώστε να δώσει το δικαίωμα στα κόμματα ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ κλπ να συμμετέχουν στις εκλογές και να μην συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα έχει ασφαλώς και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής μας αφού ένας νέος εκλογικός νόμος θα επιτρέψει στην αυτόνομη κάθοδο φανατισμένων κύκλων της μειονότητας να συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή είμαστε υπέρ της καθιέρωσης ενός εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής θεωρούμε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν πρέπει να είναι με το βλέμμα κάθε φορά στα συμφέροντα των κομμάτων αλλά να αποτελεί ένα μόνιμο σύστημα κατοχυρωμένο με συνταγματικό τρόπο. Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι εντελώς υποκριτικά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος κάτι που δεν θα γίνει αν η χώρα μπει σε εκλογή νέας κυβέρνησης κατηγορώντας φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τακτική του αυτή δεν επιθυμεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Όμως υποκριτικά κρύβει ότι είχε το δικαίωμα από τον Ιούνιο του 2014 να ξεκινήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες έχοντας τη πλειοψηφία στη Βουλή κάτι που όμως δεν έκανε.