Φαίνεται πως οι ηγέτες του Επιμελητηρίου λειτουργούν με το μυαλό στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και με το βλέμμα στραμμένο στην εξαφάνιση όλων των αντιπάλων ενώ πάγια τακτική είναι η λειτουργία του φορέα με διαδικασίες που δεν ταιριάζουν σε ΝΠΔΔ. Από καιρό έχει διαπιστωθεί ότι οι ηγέτες της οργάνωσης συμπεριφέρονται ως μια ομάδα συνδικαλιστική και δεν φροντίζουν για τη λειτουργία της σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία.
Είναι γνωστό ότι στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση τους κυρίαρχο ρόλο παίζει η Διοικητική Επιτροπή που αποτελείται από τον πρόεδρο, τους Α’ και Β’ αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα και τον Οικονομικό Επόπτη. Η επιτροπή αυτή θεσμοθετημένη από την επιμελητηριακή νομοθεσία αποφασίζει για όλα σχεδόν τα θέματα που προκύπτουν αλλά στη συνέχεια ενημερώνει το ΔΣ για την οριστική απόφαση σχετικά με τα αποφασισθέντα.
Φάνηκε από την έρευνα που έγινε ότι οι αποφάσεις ελάχιστες φορές ήταν θέμα συζήτησης στο ΔΣ ενώ οι δαπάνες του έτους εγκρίνονταν στην αρχή του επόμενου έτους με συνοπτικές διαδικασίες κατά την έγκριση του ισολογισμού. Όλα ήταν κατά τη διοικητική επιτροπή καλώς καμωμένα και οι αποφάσεις μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας όμως ηθικά υπάρχει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
Συνήθως οι αποφάσεις είχαν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα άτομα της ηγετικής ομάδας κι αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις:
- Απόφαση για αποστολή μιας γυναίκας συμβούλου του ΔΣ στη Κίνα για τη συμμετοχή σε συνέδριο γυναικείας επιχειρηματικότητας, όμως το έγγραφο της συμμετοχής έμεινε κρυφό από το ΔΣ και στη θέση της γυναίκας συμβούλου πήγε ο πρόεδρος Λιούρτας!!!
- Οικονομική ενίσχυση του Σωματείου Επιπλοξυλουργών, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Λιούρτας, επιχορηγήθηκε με το ποσό των 2.200 ευρώ για την εκμάθηση Η/Υ από τους ξυλουργούς όμως ποτέ δεν έμαθε κάποιος με ποιον έγιναν τα μαθήματα εκμάθησης.
- Αποστολή 700 επιστολών με εταιρεία courier αντί του δημόσιου ΕΛΤΑ με το προκλητικό ποσό των 4.500 ευρώ αλλά όταν διαφώνησε ο τότε οικονομικός επόπτης το ποσό αυτομάτως έγινε 2.500 ευρώ. Σημειωτέον ότι η αποστολή με τα ΕΛΤΑ θα κόστιζε μόλις 350 ευρώ.
Τα προκλητικά αυτά φαινόμενα φυσικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους οικονομικούς επόπτες που προτίμησαν ο ένας μετά τον άλλο να παραιτηθούν. Καλτσίδης, Ευκαρπίδης, Κιλτσίκης και Ορχάν προτίμησαν να έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία και παραίτηση.
Πρόσφατα με την εκλογή νέου οικονομικού επόπτη φάνηκε το μέγεθος της μυστικής οικονομικής διαχείρισης. Κλήθηκε ο νεοεκλεγείς οικονομικός επόπτης να υπογράψει δύο επιταγές των 70.000 ευρώ εκάστη αντί για μία των 140.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα που κατά την άποψη πολλών συμβούλων δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση. Το πρόγραμμα αφορούσε ηλεκτρονικά δεδομένα του Επιμελητηρίου και φυσικά ο νέος επόπτης θέλησε να πληροφορηθεί σχετικά με το πρόγραμμα αυτό.
Ίσως δεν χρειάζεται σήμερα να αναφερθούμε στα όσα έγιναν με τις παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών μετά τη μήνυση που υπέβαλαν τα τρία μέλη της διοικητικής επιτροπής (Αργυρόπουλος, Μαργαρίτης, Ρετζέπ) αφού συνεδρίασαν χωρίς τον παραιτηθέντα στη συνέχεια Γενικό Γραμματέα (Αχμέτ Ριτβάν) και τον νέο οικονομικό επόπτη (Καρά Χουσεΐν). Όμως ερωτήματα προκύπτουν αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την υλοποίηση μιας επένδυσης και αυτά είναι:
Ποιος αποφάσισε την επένδυση, πότε και που δημοσιεύτηκε μια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πόσοι και ποιοι υπέβαλαν προτάσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, πόσες προτάσεις κατατέθηκαν, ποια ήταν η επιτροπή αξιολόγησης και ποια τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ποιος υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου κι αν αυτή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο όπως προβλέπει ο νόμος και φυσικά ποιο ποσό αρχικά αναφέρονταν στην πρόταση και σε ποιο ποσό κατέληξε η πρόταση του Επιμελητηρίου;
Όλα αυτά εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας και της υποχρέωσης τήρησης των νόμων από ένα ΝΠΔΔ ώστε να λάμψει η αλήθεια για ότι γίνεται στο δημόσιο τομέα. Φυσικά δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει η ελάχιστη ευαισθησία ώστε να ενημερωθεί ο επαγγελματικός κόσμος για τα όσα γίνονται στο φορέα του όπως ποτέ δεν φάνηκε η οποιαδήποτε ενημέρωση για τα όσα έγιναν επί τόσα χρόνια. Ποιος άραγε μπορεί να πάρει θέση και να ικανοποιηθεί το αίτημα για διαφάνεια και σωστή διαχείριση;