Από συμπληγάδες θα περάσουν, όπως όλα δείχνουν, οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ακόμα και για τις «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ, οι ελεγκτές της Τρόικα άρχισαν ήδη τις γκρίνιες, με συνέπειες να «φρενάρουν» το ποσοστό των μειώσεων για τα κλειστά διαμερίσματα.
Το τελικό σχέδιο των μειώσεων στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτηρίας Ακινήτων παραδίδει σήμερα το πρωί το υπουργείο Οικονομικών στις κοινοβουλευτικών ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πριν κατατεθεί και επισήμως στη Βουλή.
Η ρύθμιση «κλείδωσε» χθες βράδυ σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα προβλέπει :
- εκπτώσεις φόρου 15-20% το πολύ για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα.
- εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια που περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.
Για τα άλλα αστικά ακίνητα δεν αναμένονται άλλες σημαντικές μεταβολές ή εκπτώσεις, σε σχέση με τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη αναρτηθεί. Μόνο για τα ακίνητα στις 4.000 “εκτός σχεδίου” περιοχές, όπου είχαν εκδοθεί τα θηριώδη εκκαθαριστικά, θα υπάρξουν διορθώσεις λαθών, με μειώσεις στις φορολογητέες αξίες έως 90%, ώστε να «προσγειωθούν» στα επίπεδα του ΦΑΠ του 2013.
Από «κρισάρα» οι φοροελαφρύνσεις
Σε δεύτερη φάση, έως τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθούν η θα εξειδικευτούν και οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις. «Πιλότος» των μειώσεων θα είναι η πορεία των εισπράξεων εσόδων, αλλά και οι αποφάσεις των ευρωπαίων για χαλάρωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι:
- άμεσα θα μειωθεί κατά 30% ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου. Παράγοντες της αγοράς καυσίμων θεωρούν, πάντως, ότι δεν αρκεί αυτή η μείωση για να ενισχυθεί η κατανάλωση πετρελαίου.
- σταδιακά –και όχι «μια και έξω»- θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά. Σχεδιάζεται μείωση 50% εντός του 2015, ξεκινώντας αρχικά τους πρώτους μήνες του έτους από μείωση κατά 30% και στη συνέχεια προς τον Δεκέμβριο κατά 20%. Κατάργηση προβλέπεται πλέον από το 2016 και μετά.
- μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η αύξηση του αριθμού των δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην κυβέρνηση μιλούν για 72-100 δόσεις. Άλλες πληροφορίες λένε ότι δύσκολα θα το δεχτεί η Τρόικα και επιμένουν για 48.
- από φέτος, προβλέπεται “κούρεμα” προστίμων – προσαυξήσεων, καθώς και μείωση έως και 50% στο επιτόκιο προσαυξήσεων (σήμερα είναι 8% + ΕΚΤ).
Από το 2015 – και ανάλογα με τις αποφάσεις για στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονασματα- ξεκινά:
- η μείωση του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%,
- η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%,
- η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ.
Σταδιακή –και όχι άμεση και πλήρης όπως ζητούν οι ένστολοι- θα είναι από το 2015 και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της αναπροσαρμογής των αποδοχών τους θα ληφθούν στο πλαίσιο κατάρτισης του Προϋπολογισμού.