Ήταν κάτι αναμενόμενο μόνο που άργησε λίγο να εκδηλωθεί. Η παραίτηση του Άρη Γιαννακίδη ήταν φυσικό επακόλουθο της ήττας που σημειώθηκε μετά τις περιφερειακές εκλογές αφού οι αντιθέσεις που συσσωρεύτηκαν στο εσωτερικό της παράταξης ηταν πολλές χωρίς δυνατότητα αλλαγής της κατάστασης που διαμορφώθηκε τόσο καιρό με τις προσωπικές πολιτικές και χωρίς σε πολλές περιπτώσεις τη συναίνεση των άλλων συνεργατών.
Ήταν γνωστό ότι υπήρχε μια υποβόσκουσα κρίση και πριν από τις εκλογές και τα όσα κατά καιρούς έλεγαν τότε κάποια στελέχη της Κοινωνικής Συμμαχίας φανέρωναν την πορεία που θα είχε στο μέλλον. Οι προσωπικές πολιτικές του Γιαννακίδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας και η ανάληψη των ευθυνών για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου δυσαρέστησαν πολλά στελέχη της παράταξης που άλλα μεν αποχώρησαν αξιοπρεπώς άλλα φανερά ενοχλημένα ενώ και όσοι συμμετείχαν στη νέα προσπάθεια το έπραξαν μόνο από παραταξιακή και κομματική συνείδηση.
Ο Άρης έχει μια υπερβάλλουσα καθεστωτική νοοτροπία, αποτέλεσμα της πολύχρονης θητείας του σε κορυφαίες θέσεις, και θα ήταν αρκετά δύσκολο για τον ίδιο να παραμείνει για καθαρά προσωπικούς λόγους στη θέση της αντιπολίτευσης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης ήταν αυτός που από κομματική και παραταξιακή συνείδηση προσπάθησε να σώσει τη τιμή της ετοιμοθάνατης παράταξης παρόλο που είχε τεράστια προβλήματα συνεργασίας, εκτός από την ιδεολογική αντίθεση που ειχε εξαιτίας και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου με πρόσωπα από τη ΝΔ που δεν προσέφεραν το παραμικρό στον εκλογικό αγώνα.
Στην πρόσφατη συζήτηση των δέκα εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της Κοινωνικής Συμμαχίας ακούστηκαν πολλά και διάφορα και αμφισβητήθηκε από όλους σχεδόν η πολιτική Γιαννακίδη που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την αποτυχία του αλλά επικαλέστηκε οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους (υγείας) για την παραίτηση του από τη μελλοντική συμμετοχή του στο στίβο της αυτοδιοίκησης.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Άρης έχει μια υπερβάλλουσα καθεστωτική νοοτροπία αποτέλεσμα της πολύχρονης θητείας του σε κορυφαίες θέσεις και θα ηταν αρκετά δύσκολο για τον ίδιο να παραμείνει για καθαρά προσωπικούς λόγους στη θέση της αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση έγινε και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τον νέο επικεφαλής της παράταξης με τους Παύλο Δαμιανίδη και Φώτη Καραλίδη να διεκδικούν τη θέση αυτή. Βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει ομόνοια και σύμπνοια στο εσωτερικό της παράταξης δεδομένου ότι από τους 10 εκλεγμένους οι 4 είναι προσκείμενοι στη ΝΔ. Γνώμη των περισσοτέρων είναι ότι πρέπει να γίνει μια συγκέντρωση όλων των περιφερειακών συμβούλων εκλεγμένων και μη και των δυο εκλογικών αναμετρήσεων, 2010 και 2014, προκειμένου να αναλυθούν οι εξελίξεις και να αποφασιστεί ένα μεγάλο σχήμα που θα διαμορφώσει μια πολιτική μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και μια νέα κομματική οργάνωση που αφού συγκροτηθεί θα αρχίσει να παράγει πολιτικό έργο στηρίζοντας το αντίστοιχο έργο της Κοινωνικής Συμμαχίας.