Η μείωση κατά 25% του διοικητικού κόστους στις δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2025! Ειδικότερα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κοστίζει σε Δημόσιο και επιχειρήσεις η γραφειοκρατία στις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
Στο μεταξύ, μια επιχείρηση μέσης αποδοτικότητας θα πρέπει να αφιερώσει πάνω από δύο εικοσιτετράωρα -ή, εάν λάβουμε υπόψη οκτάωρη εργασία, πάνω από έξι εργάσιμες ημέρες- μόνο για να συγκεντρώσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης της προσφοράς της στο πλαίσιο μιας δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
Εάν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για προμήθεια αγαθών, θα πρέπει να αφιερώσει 16 ώρες, ενώ κάτι παραπάνω από οκτώ ώρες απαιτούνται για μια σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου!
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το διοικητικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις -εξαιτίας του υφιστάμενου δαιδαλώδους συστήματος δημοσίων συμβάσεων- ανέρχεται σε 393,13 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό συχνά μετακυλίεται από τις επιχειρήσεις στις προσφορές που υποβάλλουν, ανεβάζοντας το τίμημα ακόμη και εάν δεν θέλουν σκοπίμως να προβούν σε υπερτιμολογήσεις. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται -άλλωστε είναι δύσκολο να υπολογισθεί- το κόστος της μη ανάπτυξης και της μη αύξησης της απασχόλησης από τη μη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου πολλών μικρών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο η μείωση κατά 25% του διοικητικού κόστους στις δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2025. Βεβαίως, ακόμη και αν υπερψηφισθούν οι νέες διατάξεις, απομένει πολύς δρόμος ακόμη για την πλήρη εφαρμογή του νέου πλαισίου, αφενός διότι θα απαιτηθούν 29 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα και αφετέρου διότι ακόμη δεν έχει ενταχθεί όλο το Δημόσιο στο Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).