- Η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με την ποδηγέτηση των Ρομά και των Πομάκων εφαρμόζεται και στη Βουλγαρία
- Τρίτο κόμμα αναδείχτηκε στις Ευρωεκλογές της Βουλγαρίας το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» με ποσοστό 17,27%, 386.715 ψήφους συνολικά και 4 εκλεγμένους Ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι δύο από την περιοχή της Ροδόπης
- Σαρωτικό, όπως το DEB στη Θράκη, το ΚΔΕ στη Νότια Βουλγαρία όπου έλαβε το 70,16% των ψήφων
Εδώ και αρκετά χρόνια είναι πλέον εμφανής η διείσδυση των Τούρκων στις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου με τη δημιουργία κινήσεων και κομμάτων αλυτρωτικού χαρακτήρα. Στη Βουλγαρία, στα Σκοπιά, στο Κόσσοβο και στην Αλβανία πάντοτε ακούγονταν εξτρεμιστικές δηλώσεις που κατέγραφαν τις διαθέσεις των προσκείμενων στη τουρκική πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικές οι προθέσεις των Σκοπιανών αλλά και των Κοσσοβάρων που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα με την Μακεδονία. Στη Ροδόπη εδώ και αρκετά χρόνια εμφανίστηκε το κόμμα της Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας που με πρωταγωνιστή τον Αχμέτ Σαδίκ διεκήρυττε υποκριτικά την ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των κατοίκων της Θράκης, στην ουσία όμως προωθούσε στη περιοχή μας τα συμφέροντα της… μητέρας πατρίδας όπως αποκαλούσε τη γειτονική χώρα.
Η ανυπαρξία πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις και η αδιαφορία της σε σοβαρά ζητήματα της γενικότερης πολιτικής απέτρεψαν τη συσπείρωση των μουσουλμάνων που σήμερα άγονται και φέρονται από την πολιτική της Τουρκίας που εξυπηρετείται απόλυτα από το Προξενείο της Κομοτηνής.
Δεν είναι άσχετο να αναφερθούμε ότι η δραστηριότητα του Πρόξενου δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα αφού συμμετέχει σε φιέστες με την ηγετική ομάδα των ξενοκίνητων πολιτικών της μειονότητας με φόντο τη σημαία της «ελεύθερης» Θράκης όπως αποκαλούν την περιοχή της πατρίδας μας.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Νότια Βουλγαρία, στην περιοχή της Ροδόπης όπως λέγεται με την ύπαρξη και συσπείρωση των οπαδών του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που ίδρυσε ο Αχμέτ Ντογκάν, σήμερα επίτιμος πρόεδρος, παραδίδοντας την ηγεσία του κόμματος στον Λουτφί Μεστάν που ακολουθεί απαρέγκλιτα την πολιτική του προκατόχου του.
Το κόμμα που ίδρυσε ο Ντογκάν συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας συνεργαζόμενο με το Σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας του. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική του κόμματος αυτού και απόλυτα προσκείμενο στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Παλιότερα επιχειρήθηκε από ομάδες αντιφρονούντων Βουλγάρων μουσουλμάνων να δημιουργηθεί και μια άλλη παράταξη με ηγέτη τον Νταλ Αμέτ αλλά η προσπάθεια δεν πέτυχε.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ακόμη οι μειονότητες των Ρομά και των Πομάκων, τους οποίους όπως και στην Ελλάδα προσπαθεί να ποδηγετήσει η τουρκική δραστηριότητα με τους Ρομά να υποτάσσονται απόλυτα στα σχέδια του μουσουλμανικού κόμματος και τους Πομάκους να έχουν μια ανεξάρτητη πολιτική δηλώνοντας ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά ούτε και Έλληνες θέλοντας να διατηρήσουν την καταγωγή τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και στην Τουρκία ακούγονται φωνές που δηλώνουν ότι αυτοί (οι Πομάκοι) δεν είναι Τούρκοι, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους Πομάκους της Ελλάδας τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί να χαρακτηρίζονται Τούρκοι και όλοι μαζί (τουρκογενείς, Ρομά, Πομάκοι) μια εθνότητα. Το κόμμα της Βουλγαρίας έχει σοβαρά ερείσματα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ενώ ελέγχουν τις βιομηχανίες στη Νότια Βουλγαρία και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα όπως καπνά, ξυλεία, κτηνοτροφία.
Στις τελευταίες εκλογές το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» σε εθνικό επίπεδο συγκέντρωσε ποσοστό 17,27% και έλαβε 386.715 ψήφους εκλέγοντας 4 Ευρωβουλευτές εκ των 17 εκλεγμένων συνολικά. Αξιοσημείωτη είναι η επιρροή του στη Νότια Βουλγαρία όπου στις ευρωεκλογές κέρδισε το 70,16% των ψήφων ενώ στις επί μέρους εκλογικές περιφέρειες είχε τα παρακάτω αποτελέσματα :
- Κίρτζαλι : 42.075 ψήφους – 60%
- Χάσκοβο : 19.600 ψήφους – 23,5%
- Ρόζγκραντ : 27.000 ψήφους – 60%
- Σούμεν : 23.500 ψήφους – 38,5%
- Τερνοβίτσε : 27.000 ψήφους – 48,9%
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η επιρροή του ξενοκίνητου στη Βουλγαρία κόμματος αύξησε τα ποσοστά αποδοχής από 10% στις εθνικές εκλογές στο σημαντικό ποσοστό του 17,27% των Ευρωεκλογών ενώ από τους τέσσερις εκλεγμένους στη Ευρωβουλή οι δυο προέρχονται από την περιοχή της Ροδόπης και οι άλλοι δύο από την περιοχή του Σλίβεν στη Βόρεια Βουλγαρία.