Επιτυχημένη ήταν η έκδοση του 5ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η χώρα επέστρεψε, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%, ενώ σημειώθηκε 8 φορές υπερκάλυψη του ποσού που ζητούσε η χώρα.
«Θα αντλήσουμε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω του 5%, κάτι που ξεπερνά το στόχο» δήλωσε το μεσημέρι στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Υπήρξε 8 φορές υπερκάλυψη του ποσού και το επιτόκιο είναι καλύτερο του προσδοκώμενου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ το απόγευμα, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν καλύτερη από εκείνη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
«Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, νωρίτερα, από το Ζάππειο.
Έτσι, οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδαν λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο, το Bloomberg, η Wall Street Journal και το Reuters, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,95%.
Το βιβλίο προσφορών, που άνοιξε στις 11:00 ώρα Ελλάδας, ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, με την συμμετοχή 550 επενδυτών. Η Ελλάδα είχε στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο έκλεισε στις 11:30.
Θετικό σήμα έδωσαν οι αγορές ήδη από το βράδυ της Τετάρτης. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ.
Το πρωί της Πέμπτης, οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 17,8 δισ. ευρώ και πως συνολικά υποβλήθηκαν πάνω από 450 αρχικές προσφορές.
Κατόπιν αυτών, το ελληνικό Δημόσιο προσδιόρισε κοντά στο 5% την ενδεικτική τιμολόγηση του 5ετούς ομολόγου.