Πεντακόσιοι κάτοικοι στην Οργάνη δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές τους ζώντας στην ορεινή Ροδόπη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Καπνοκαλλιεργητές στην πλειοψηφία τους βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και τα όνειρά τους να μην χωρούν πια σε μικρό τόπο.
«Το εισόδημα μας βασίζεται κυρίως στις επιδοτήσεις γιατί η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή, 70 με 80 κιλά το στρέμμα, επομένως αν κοπούν και οι επιδοτήσεις οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή» αναφέρει ο Χουσεΐν Γιουλούτς και κάνει λόγο για ετήσιο εισόδημα που χωρίς τις επιδοτήσεις αγγίζει τις 4.000 ευρώ κατά μέσο όρο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι το οικονομικό, ειδικότερα μετά τις περικοπές των επιδοτήσεων». Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί νέοι έχουν εγκαταλείψει την Οργάνη και αν κοπούν οι επιδοτήσεις οριστικά οι νέοι δεν θα έχουν κανέναν λόγο να συνεχίσουν να μένουν σε έναν όμορφο μεν τόπο που αντιμετωπίζει, όμως, πολλά προβλήματα.
Στα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα οι κάτοικοι συγκαταλέγουν: Πρώτον να τακτοποιηθεί η κατάσταση με τους τίτλους των χωραφιών γιατί χωρίς τίτλους δεν μπορούν να μπουν σε κανένα πρόγραμμα οι αγρότες. Δεύτερον να γίνουν έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα μικρά φράγματα – ταμιευτήρες νερού για άρδευση γιατί τον χειμώνα έχουν πολύ νερό και το καλοκαίρι δεν έχουν ούτε για πόσιμο. «Ο ορεινός όγκος πρέπει να έχει φορολογικές διευκολύνσεις γιατί δεν μπορεί να έχει την ίδια αξία ένα οικόπεδο η ένα κτίριο στην Οργάνη με αυτό της Αθήνας. Σήμερα πληρώνουμε 4 ευρώ το τετραγωνικό, χαράτσι που είναι αδιανόητο και οπωσδήποτε δεν πρέπει να μας επιβάλλουν τα βιβλία εσόδων εξόδων γιατί και τα λίγα που μας μένουν θα τα τρώμε στο δρόμο και στα λογιστικά γραφεία» δηλώνει ο Χουσεΐν Γιουλούτς.
Οι κάτοικοι ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ζει κανείς δίπλα στα σύνορα, «είμαστε μακριά από το κέντρο» δηλώνουν και προσθέτουν «μόνο για να κατέβουμε στην Κομοτηνή πληρώνουμε 15 ευρώ εισιτήριο να πάμε και να γυρίσουμε.» Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα παιδιά γιατί με το παραμικρό κλείνουν τα σχολεία εξαιτίας του καιρού με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στα μαθήματα.
Απογοητευμένος από τα πολλά που ο τόπος έχει ανάγκη και από τα λίγα που γίνονται ο Χουσεΐν Γιουλούτς δηλώνει ότι αν μπορούσε θα έφευγε, όπως θα το έκαναν πολλοί άλλοι. «Για τα παιδιά μου κυρίως, για να μπορούν να σπουδάσουν επί ίσοις όροις με τα άλλα παιδιά. Εδώ τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και για να πάνε στην Κομοτηνή φεύγουν στις έξι το πρωί από το σπίτι και γυρνάμε στις τέσσερις το απόγευμα και καταλαβαίνεται πόσο βαρύ είναι αυτό για τα παιδιά. Θα έφευγα επίσης για να γλιτώσουν τα παιδιά μου από τον στενό κύκλο αυτού του τόπου, να έχουν περισσότερες επιλογές από ότι εμείς σήμερα». Ένας τόπος που μαγεύει τον επισκέπτη με την ομορφιά του η Οργάνη, αλλά που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από την πολιτεία.