Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με σχετική του ερώτηση στη Βουλή, υπενθυμίζει τις εκκρεμότητες του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα Αιολικά Πάρκα και ζητά την ενεργοποίηση σχετική διάταξης νόμου, που προβλέπει τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τους κατοίκους των Δήμων που φιλοξενούν εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη σαφώς θα ωφελήσει τους κατοίκους της Ροδόπης και του Έβρου, που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα της Ελλάδας.
Ο κ. Στυλιανίδης στην ερώτηση του αναφέρει πως «Με το νόμο 3851/2010 (ΦΕΚ Α’85/4.6.2010) και συγκεκριμένα το άρθρο 7 αυτού, καθορίσθηκε για πρώτη φορά ότι το 1% του κύκλου εργασιών των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. (με εξαίρεση τα συστήματα Α.Π.Ε. σε κτίρια και τα φωτοβολταϊκά) θα παρακρατείται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και θα αξιοποιείται για την μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί αυτοί.
Από την έναρξη εφαρμογής του ν. 3851/2010 στις 4.6.2010 το ανωτέρω ποσό παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τις λοιπές εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. πλην φωτοβολταϊκών, αλλά δεν αποδίδεται στους δικαιούχους καταναλωτές. Στο μεταξύ, εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που προβλέπονταν από τον ανωτέρω νόμο (ΦΕΚ τ.Β, 3005/2011), η οποία μάλιστα ορίζει στο άρθρο 5 ότι «η περίοδος έναρξης απόδοσης των πιστώσεων στους δικαιούχος ορίζεται στους τρεις μήνες από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ», η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε και τα ποσά δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους δικαιούχους.
Μέχρι σήμερα η δικαιολογία ήταν ότι η εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου εμφάνιζε τεχνικές δυσκολίες και για αυτό μεσολάβησαν δύο τουλάχιστον τροποποιήσεις της. Η πλέον πρόσφατη τροποποίηση εισήχθη με το άρθρο 5 του ν. 4203/2013 (ΦΕΚ Α’ 235/1.11.2013) με την οποία, μεταξύ άλλων, καθορίσθηκε ότι δικαιούχοι του ανωτέρω ποσού είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου, όπου λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε.. Παρόλα αυτά 3,5 έτη μετά την αρχική εισαγωγή της διάταξης και 3 μήνες μετά την τελευταία τροποποίησή της, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, παρά τις οχλήσεις επιστημονικών φορέων. (όπως η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ).
Από τα ανακοινωθέντα στοιχεία της παραγωγής Α.Π.Ε. στην Ελλάδα προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που έχει παρακρατηθεί από τους παραγωγούς προς απόδοση στους καταναλωτές αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ.
Η άμεση απόδοση αυτού του ποσού, μέσω της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρισμού των νοικοκυριών, θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα και άλλες Α.Π.Ε. όπως οι ορεινές περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου (με σχεδόν 240MW αιολικών πάρκων), η περιοχή της νότιας Εύβοιας (με 210MW), περιοχές της Βοιωτίας (με 277MW), περιοχές της Αρκαδίας και της Αργολίδας (με 280MW), περιοχές της Ανατολικής Κρήτης (με 100MW) και περιοχές της Κεφαλονιάς (με 84MW) αλλά και άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Περαιτέρω, η απόδοση των ποσών αυτών θα ενισχύσει την κοινωνική αποδοχή των επενδύσεων Α.Π.Ε. και θα συμβάλει έτσι στην αποτελεσματική προώθησή τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την επιτυχία της κλιματικής πολιτικής της χώρας. Αντίθετα, ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έκδοση και υλοποίηση της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ενισχύσει το αίσθημα δυσπιστίας των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις επενδύσεις, αφού θα εκληφθεί ως ακόμα μια απεμπόληση των δεσμεύσεων του Κράτους προς την Ελληνική περιφέρεια. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που έχει παρακρατηθεί από τους παραγωγούς Α.Π.Ε. με βάση την ανωτέρω διάταξη του νόμου προς απόδοση στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού;
- Πού και από ποιόν φορέα διατηρείται αυτό το ποσό ώστε να διασφαλίζεται ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμο για τους δικαιούχους με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης;
- Πότε θα εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση;
- Πότε θα αποδοθούν τα παρακρατηθέντα ποσά στους δικαιούχους καταναλωτές;».