Ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνεργασία με άλλους 18 συναδέλφους του, υπέβαλαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα ρωτώντας τον τι πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να στηριχθούν βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ενισχυθεί με δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να προστατευθούν τόσο ο παραγωγικός ιστός της χώρας, όσο και οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν απ’ αυτόν.
Σε σχετική δήλωση ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης, τόνισε: «Όποια μέτρα κι αν λάβουμε, όσες ενδιάμεσες επιτυχίες κι αν καταγράψουμε στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας ή τους πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι να στραφούμε στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσουμε με ορθολογισμό την επιχειρηματικότητα και να εφαρμόσουμε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική, που πρόταγμά της θα έχει την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
«Κύριε Υπουργέ, Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Δημόσιο κατά το πρόσφατο παρελθόν προέβη στην παροχή εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα για υφιστάμενα δάνεια επιχειρήσεων κυρίως του Βορειοελλαδικού χώρου, με σκοπό την ταμειακή τους διευκόλυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Οι εγγυήσεις αυτές, σε συνδυασμό με παράλληλες ρυθμίσεις αποπληρωμής, έδωσαν τη δυνατότητα της επιβίωσής τους και της συνέχισης της λειτουργίας τους.
Δυστυχώς όμως, λόγω της επελθούσας οικονομικής κρίσης και λόγω τριπλασιασμού των επιτοκίων, οι ρυθμίσεις αυτές δεν καθίσταται εφικτό να εξυπηρετηθούν με τους αρχικούς όρους που χορηγήθηκαν.
Εάν η Κυβέρνηση δεν επιδείξει προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις το ανάλογο ενδιαφέρον, που επέδειξαν οι ξένοι δανειστές της χώρας για τη στήριξή της, έτσι ώστε να καταστούν εξυπηρετούμενα τα ως άνω δάνεια των ΒΙΩΣΙΜΩΝ με Τραπεζικά κριτήρια επιχειρήσεων, τότε θα υπάρξουν κατά γενική παραδοχή οι εξής συνέπειες :
Α. Θα καταπέσουν εντός του επομένου έτους οι εγγυήσεις και θα κληθεί το Δημόσιο να καταβάλλει στις Τράπεζες το 80% των εγγυημένων Δανείων.
Β. Οι επιχειρήσεις θα διακόψουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα τη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Γ. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες Εθνικά περιοχές και θα θεωρηθεί αν μη τι άλλο εγκληματική ενέργεια λαμβανομένου υπόψη ότι εκλιπαρούμε για ξένες επενδύσεις των 100 θέσεων εργασίας και δεν βοηθούμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Δ. Θα δημιουργηθεί σοβαρότατη διαχειριστική αναστάτωση με την εμπλοκή Εφοριών , Τραπεζών, Ασφαλιστικών φορέων , Δικαστικών αρχών και γενικότερη κοινωνική αναταραχή.
Ε. Τέλος θα επαυξηθεί η αμφισβήτηση για την επάρκεια του πολιτικού μας συστήματος να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα οικονομικά ζητήματα, που αφορούν την προστασία του ιδιωτικού παραγωγικού ιστού, ο οποίος επλήγη από μία οικονομική κρίση για την οποία τελικά δεν είναι υπεύθυνος. Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
- Προτίθεται άμεσα να λάβει μέτρα σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση, για τη στήριξη εκείνων των επιχειρήσεων, οι οποίες υπογραμμίζουμε είναι βιώσιμες και το τραπεζικό σύστημα επιθυμεί τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους με κατάλληλες ρυθμίσεις;
- Ποιά είναι αυτά τα μέτρα τα οποία, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις μνημονιακές υποχρεώσεις, θα στηρίξουν την υγιή παραγωγική επιχειρηματικότητα;».