Μόλις 266 ονόματα από τα σχεδόν 1.700 που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Στασινόπουλος στους βουλευτές, ο έλεγχος των 266 περιπτώσεων έχει αρχίσει από το καλοκαίρι και εξ αυτών μόλις οι 155 περιπτώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για τις 155 περιπτώσεις αναμένονται αποτελέσματα ίσως και μέσα στο μήνα, σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο.
Μέχρι τώρα το ΣΔΟΕ δεν έχει πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απίστευτη καθυστέρηση στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος είπε πως τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες ήταν μαζικά κι όχι κατά φορολογούμενο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επεξεργασία από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.
Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι επειδή τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ είναι πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές και άρα τα πορίσματα του ΣΔΟΕ θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένα ώστε να μην καταπέσουν στην πορεία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Σώματος, η επεξεργασία αυτή ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία το ΣΔΟΕ είχε επιφορτιστεί επιπλέον με ελέγχους για τον ΦΠΑ, ενώ στη συνέχεια οι υπάλληλοι έπρεπε να περάσουν από ένα σεμινάριο.
Από τα όσα είπε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, από τα 1.700 φυσικά πρόσωπα, περίπου τα 919 δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο, ενώ τα 205 πρόσωπα φαίνεται, σε πρώτη φάση, από τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία που παρείχε η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να καλύπτουν τα ποσά που εμφανίζονται στη λίστα.
Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν είναι ευχερές να αναγκαστούν στην παροχή εξηγήσεων προς τον ελεγκτικό μηχανισμό σύντομα. Τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τους ελέγχους αυτούς δεν είναι άμεσα εισπρακτέα, διότι θα υπάρξουν και προσφυγές, είπε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε ότι το Σώμα δουλεύει όχι τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο.
Ερωτηθείς για άλλες λίστες, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι η λίστα Λίχτενσταϊν έχει τεθεί στο αρχείο από το 2011 με πράξη των ελεγκτών και έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας προκειμένου να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει.
Για τη λίστα με τα 54.000 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό στην περίοδο 2008 – 2011 σημείωσε ότι την εξετάζει η γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ για τη λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο είπε πως και εκεί η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος γίνεται από τις ΔΟΥ.
Αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που ακολουθείται για τη λίστα Λαγκάρντ ακολουθείται για τους 17 – 18 λογαριασμούς που βρίσκονται στη λίστα του Λουξεμβούργου.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε ζητήσει και την ενημέρωση από τον κ. Στασινόπουλο, χαρακτήρισε «αδιανόητο» ότι εδώ και 15 μήνες και παρά την κατεπείγουσα οδηγία των οικονομικών εισαγγελέων, δεν έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι. «Αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης» τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε: «Θα έπρεπε να έχει προχωρήσει ο έλεγχος εγγραφής 562 εκατ. ευρώ που συνδέεται με εταιρεία και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου που σύμφωνα με δημοσιεύματα προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών».
Η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε επίσης την έκπληξη της για το γεγονός ότι μπήκε το αρχείο η Λίστα Λίχτενσταϊν χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.