Απογοητευμένοι από την έκβαση του διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά την συνάντηση που είχαν. Αντιθέτως, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας δήλωσε αισιόδοξος ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών χαρακτήρισαν απαξιωτικούς και αποτρεπτικούς τους όρους ένταξης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ -για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση- με στόχο να αναγκαστούν να αποχωρήσουν.
Στο μεταξύ, η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ) Αττικής προτείνει την αποχώρηση του προεδρείου της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) από το διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Την απόφαση για το διάλογο αλλά και για την πορεία της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνεχίζεται έως και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, αναμένεται να λάβει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.
Μπέζας: Δεν υπάρχει αδιέξοδο
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανέφερε πως «δεν υπάρχει αδιέξοδο», θεωρώντας σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται διάλογος. «Οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί, εκείνο το οποίο συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη μετάβασης στο νέο καθεστώς», επισήμανε ο υφυπουργός, εκτιμώντας ότι με τη συνεργασία των γιατρών θα βρεθούν πρακτικές λύσεις και απαντήσεις στα διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των γιατρών ότι η τακτική του υπουργείου Υγείας τους οδηγεί σε αυτο-απόλυση ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι «δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτο-απόλυση. Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα».
Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε επίσης, ότι «με αυτές τις συσκέψεις αποδεικνύουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, παρότι η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι σε εξέλιξη, πιστεύουμε στο διάλογο και θέλουμε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -και ειδικά στον χώρο του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε συνεργασία με τους γιατρούς, και με τη συναίνεση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, και όχι έχοντας τους γιατρούς απέναντί μας».