Σε άλλες περιοχές όχι μακριά από τη Ροδόπη εφαρμόζεται ο νόμος και κάποιοι απλοχέρηδες παίρνουν το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μιλάμε φυσικά για τους παρανομήσαντες θεσμικούς παράγοντες που πριν μερικά χρόνια είχαν τη δυνατότητα να ενεργούν όπως ήθελαν.
Κατά την άποψη της γενικής επιθεώρησης η μεγάλη ρεμούλα παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου εκεί που οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες βούτηξαν τα χεράκια τους βαθιά στο μέλι. Διαβάσαμε ότι ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι παραπέμπονται σε δίκη για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με την κατάτμηση των έργων τα οποία εν συνεχεία ανέθεταν σε οικείους εργολάβους. Φαίνεται πως η ζημιά που υπέστη το δημόσιο ηταν πολλών εκατομμυρίων ευρώ γεγονός που προκάλεσε και τη σχετική παρέμβαση του επιθεωρητή.
Το ερώτημα που υπάρχει και πλανάται σε όλη τη Ροδόπη είναι, για ποιο λόγο ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν στην Κομοτηνή δεν έτυχαν της προσοχής της εδώ Δικαιοσύνης; Να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια όταν υπήρχαν ακόμη οι νομαρχίες μια νομαρχιακή σύμβουλος κατήγγειλε ανάλογη περίπτωση με κατάτμηση έργων τα οποία έδιναν με «μαϊμού» πρόχειρους διαγωνισμούς και παράξενες δημοπρασίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και παρόλο που κινήθηκε η σχετική προανακριτική διαδικασία η υπόθεση ποτέ δεν είχε αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα πήγε στο αρχείο.
Το παράξενο είναι ότι η Εισαγγελέας ικανοποιώντας την αίτηση ενδιαφερομένου παρήγγειλε στο Νομάρχη Ροδόπης να δοθούν τα αιτούμενα στοιχεία αλλά εκείνος καθώς και οι υπεύθυνοι παράγοντες του δεν πειθάρχησαν στην εισαγγελική παραγγελία. Και έζησαν αυτοί καλά και οι πολίτες χειρότερα.
Εξαφανίστηκε πόρισμα καταπέλτης της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης
Φυσικά δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κάλυψης παραβατικών ενεργειών οπότε πρέπει να προβληματίσει όλους τους ενδιαφερόμενους για τη κατάληξη που τελικά έχουν οι διάφορες παραβατικές ενέργειες. Πριν τρία χρόνια η γενική επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης συνέταξε μετά από έρευνες ενός έτους ένα πόρισμα σχετικό με δημόσια έργα και δημοπρασίες «μαϊμού». Το πόρισμα ήταν καταπέλτης και αφορούσε κλοπή υλικών, παράτυπες δημοπρασίες και κατέληγε στη διαπίστωση ότι υπήρχε απώλεια εσόδων για το δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πρότεινε να ασκηθεί δίωξη για όλες τις παραβατικές ενέργειες υπαλλήλων και θεσμικών παραγόντων.
Το πόρισμα κοινοποιήθηκε σε όλα τα Υπουργεία και στις αντίστοιχες εισαγγελίες Αθηνών και Θεσ/νικης οπότε κατέληξε και στη Ροδόπη. Ξεκίνησαν οι δικαστικές διαδικασίες αλλά το πόρισμα εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και το ερώτημα είναι, πως αυτοί που αναφέρονται στο πόρισμα επίορκοι υπάλληλοι και εκλεγμένοι θεσμικοί φορείς γλύτωσαν από τη τσιμπίδα του νόμου αλλά και τελικά για τα λεφτά που φαγώθηκαν με τις «μαϊμού» δημοπρασίες κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις και τελικά χαρίστηκαν οπότε δίνουν το δικαίωμα στους επιόρκους να πίνουν στην υγειά των κορόιδων πολιτών. Με τέτοια και άλλα πολλά έφτασε η χώρα μας στην καταστροφή.