Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, αλλά και το «προσκλητήριο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Ο κ. Βενιζέλος δίνει «ραντεβού» στη Βουλή, προαναγγέλλοντας κορύφωση της σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Εξεταστικής και επαναλαμβάνει ότι η ίδια η πρόταση «συνιστά απροκάλυπτη ομολογία προνομιακών σχέσεων του ηγετικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα καταγραφόμενα συμφέροντα».
Σε ό,τι αφορά το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο επανέλαβε την Κυριακή ο Π.Σκουρλέτης- ο κ. Βενιζέλος επιτίθεται σε όσους τείνουν ευήκοον ους, λέγοντας ότι «έχουν σπάνια αίσθηση καθήκοντος και αξιοπρέπειας», καθώς και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «προσβολή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στη συλλογική ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης, δεν νιώθει τι σημαίνει αποστασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και νομίζει ότι ξαφνικά έγινε μεγάλος, ενώ είναι μικρομέγαλος και νεόπλουτος […] Κανείς δεν θα παίξει με το μέλλον των παιδιών του για να αποκτήσουν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του τη δυνατότητα να “παίξουν” με τη χώρα».
Για τις σχέσεις με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά -με τον οποίο συναντάται εκ νέου τη Δευτέρα- ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: «Αν κάποιος προσχώρησε στη στρατηγική του άλλου, αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεκανίκι, αλλά πυλώνας».
Απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε δημοσίευμα
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, απάντησε στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Real Νews, σύμφωνα με τις χαρακτηριστικές διατυπώσεις του οποίου «απασφάλισε ο Βενιζέλος και βάζει φωτιά στην διαπραγμάτευση» και «υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε σκλήρυνση στάσης στα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων».
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε μεταξύ άλλων:
«Αν κριτήριο του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ήταν η δημοσκοπική προστασία του κόμματος και η αποφυγή του εκλογικού κόστους, δεν θα υπήρχε σήμερα μια Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν θα υπήρχε ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προστασία των καταθέσεων. Δεν θα υπήρχαν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της δραστικής περικοπής του δημοσίου χρέους για τα οποία πολλοί τώρα υπερηφανεύονται.
Δεν θα αναλάμβανε ο Ευ. Βενιζέλος την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, αλλά θα «προστάτευε» τη δημοφιλία του. Δεν θα υπήρχε κυβερνητική σταθερότητα και καθαρή εθνική στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, στην οποία προχώρησαν και άλλοι.
Αντιθέτως, οι σκληρές θυσίες που υπέστη και υφίσταται ο λαός μας θα φαινόντουσαν παράδεισος σε σύγκριση με τις συνέπειες της ασύντακτης χρεοκοπίας, της εξόδου από το ευρώ και της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής διάλυσης της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δεν μας ευχαριστούν, αλλά -αλήθεια- ποιον ευχαριστούν άραγε ως γενική τάση και ανεξάρτητα από την τεχνική τεκμηρίωση και την ποιότητα κάθε μιάς από αυτές;»