Θεωρείται ότι δύο οργανισμοί που ζουν σε στενή αλληλεξάρτηση, έχουν εξελιχθεί παράλληλα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις ορχιδέες και τις μέλισσες που κατά τα άλλα είναι καλά προσαρμοσμένες οι μεν στις δε. Μια νέα διεθνής έρευνα αποδεικνύει ότι πέρασαν 12 εκατομμύρια χρόνια για να προσαρμοστούν οι ορχιδέες ώστε να δημιουργούν αρώματα, που προσελκύουν τις μέλισσες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνθετικές αρωματικές ουσίες ως δόλωμα για να συλλάβουν πάνω από 7.000 μέλισσες από 130 είδη. Στη συνέχεια, έβγαλαν ξύνοντας τη γύρη από τα πόδια τους και με τη βοήθεια αναλύσεων DNA προσδιόρισαν τις ορχιδέες από τις οποίες προερχόταν η γύρη. Μπόρεσαν έτσι να προσδιορίσουν ποιες ορχιδέες είχε επισκεφτεί κάθε μέλισσα, και ποιο άρωμα προτιμούσε.
Μετά τη συσχέτιση σε ζεύγη ορχιδέων και μελισσών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες αναλύσεις DNA έτσι ώστε να βρουν τα γενεαλογικά δέντρα των μελισσών και των ορχιδέων. Αφού έκαναν τη σύγκριση μεταξύ των δύο, διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη των ορχιδέων υστερούσε – μια νέα ορχιδέα με συγκεκριμένο άρωμα εμφανίζεται περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνιση της προτίμησης για το ίδιο άρωμα ενός νέου είδους μέλισσας.