«Απόλυτα επιτυχημένο» θεωρεί η κυβέρνηση το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι από το ταξίδι αυτό βγήκαν μόνο θετικά στοιχεία, δεδομένου ότι οι κινέζοι θέλουν τη σταθερότητα της Ελλάδας.
To ίδιο κυβερνητικό στέλεχος μετέφερε τις σκέψεις του κ. Σαμαρά για το ταξίδι: «Το όνειρό μου είναι ο Έλληνας νέος να μην αναγκαστεί να βγει από την Ελλάδα λόγω ανεργίας αλλά να βρει δουλειά στην χώρα του.
Υπάρχουν και εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικού και πρόσκαιρου συμφέροντος επενδύουν στο να αποτύχουμε. Ξέρω ότι οι Έλληνες πολίτες χαίρονται με τα θετικά που πετύχαμε, σε εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία μας δεν θα τους κάνω την χάρη να υποχωρήσω και δεν θα τους κάνει την χάρη αυτή ούτε ο ελληνικός λαός, άλλωστε με τον κ. Τσίπρα δεν συμφωνούν και ορισμένες τουλάχιστον από τις συνιστώσες του.»
Το στέλεχος που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωνε ότι στόχος της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν να μπει η Ελλάδα στα επενδυτικά πλάνα της Κίνας με τη συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη τουριστικών ρευμάτων προς τη χώρα.
Ενδεικτικά μόνο για τις δυνατότητες στον τουρισμό, το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κίνας του είπε ότι 400 εκατομμύρια κινέζοι θα ταξιδεύσουν εκτός Κίνας σε επτά χρόνια.
Ο πρωθυπουργός του απάντησε με χιούμορ ότι φέτος θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, «αυτό που θέλω είναι άλλοι τόσοι κινέζοι, ένα μικρό κομμάτι από τους δικούς σας να έλθουν στην χώρα μας».
Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει visa centres για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση visa για τους κινέζους, κάτι με το οποίο ασχολείται το ΥΠΕΞ.
«Είναι όμως σημαντικό να γίνει ‘follow up’ κάτι που μέχρι τώρα δεν κάνει η χώρα μας. Θα συγκροτηθεί συγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα για να δει πού άνοιξαν παράθυρα και ευκαιρίες, θα δει ποιες είναι οι δουλειές που μπορούν να γίνουν, ποιοι είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται, αν έγινε η δουλειά, αν κόλλησε πού κόλλησε και τι μπορεί να γίνει για να προχωρήσει» έλεγε το κυβερνητικό στέλεχος.
Το ίδιο στέλεχος υπενθύμισε το κινεζικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς και το ενδιαφέρον κινεζικών κολοσσών για επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Τέλος, μεγάλο περιθώριο υπάρχει και στον τομέα της ναυτιλίας. Είναι ενδεικτικό των ευκαιριών που ανοίγονται ότι 60% του πετρελαίου και 50% των εισαγωγών της Κίνας διακινείται με ελληνόκτητα πλοία.
Παράλληλα 146 ελληνικά πλοία κατασκευάζονται αυτή την εποχή σε κινεζικά ναυπηγεία. Είναι δεδομένο ότι η COSCO θα αυξήσει την δραστηριότητά της στο λιμάνι του Πειραιά σε κάθε περίπτωση.