Επίσκεψη στην περιοχή της Θράκης πραγματοποίησε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου είχε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της περιοχής για το θέμα της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου.
Η κ. Παπαρήγα στην περιοδεία της στη Ροδόπη επισκέφθηκε αρχικώς τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών κ. Ιωαννάκη με τον οποίο είχε εγκάρδια συνάντηση ενώ αργότερα προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.
Η κ. Παπαρήγα συνοδευόταν από στελέχη του κόμματός της και η επίσκεψη αυτή ήταν ενταγμένη σε περιοδεία την οποία πραγματοποίησε στους νομούς Έβρου και Ροδόπης στα πλαίσια της ενημέρωσής της για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της εκμετάλλευσης χρυσού στις περιοχές Πέραμα και Σάπες από μεταλλευτικές εταιρείες.
Η γραμματέας του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τον δήμαρχο κ. Ηλία Ιωαννάκη για την σθεναρή στάση της δημοτικής αρχής, η οποία πολλαπλά έχει εκφραστεί και είναι κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή, επένδυση η οποία πέρα από το γεγονός ότι δεν τιθασεύει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, παράλληλα αφήνει ανοιχτά θέματα με τη μόλυνση και καταστροφή του φυσικού πλούτου.
Μετά τη συνάντηση στο δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:
«Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι υπάρχει γενική κατακραυγή, συνειδητό όχι. Ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι ότι το περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη ζημιά άρα και η υγεία τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι δεν καταστρέφεται μόνο ο άνθρωπος αλλά καταστρέφεται και η τροφή του ανθρώπου, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, και όταν μιλάμε για τροφή δεν εννοούμε μόνο και το πιάτο το φαΐ αλλά και το εισόδημα. Αυτές τις πηγές εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν και όχι να γίνει εξόρυξη χρυσού, που στο κάτω – κάτω ο χρυσός αυτός δεν μπορεί να ανήκει ούτε στους Καναδούς ούτε στους Γερμανούς ούτε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει πότε και αν θα τον αξιοποιήσει».
Ερ: Η περιοχή έχει υψηλούς δείκτες ανεργίας, ένα από τα επιχειρήματα των επενδυτών είναι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Τι απαντάτε;
«Πρόκειται για προκλητική κοροϊδία. Όταν η περιοχή εδώ και ιδιαίτερα οι Σάπες έχουν μια τεράστια ανεργία, πώς θα αντιμετωπιστεί επειδή θα δημιουργηθούν από 80 έως το πολύ 200 θέσεις εργασίας σε έναν νομό με χιλιάδες ανέργους; Είναι κοροϊδία, σε ένα νομό που εξακολουθεί να έχει ρεύμα μετανάστευσης έξω από την Ελλάδα. Μιλάνε τώρα για τις 80 και 100 θέσεις εργασίας που στο κάτω – κάτω και η πρόσληψη των εργαζομένων μπορεί να γίνει πανελλαδικά; Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.
Μάλιστα θεωρούμε εξοργιστικό και προκλητικό να κοπούν οι συντάξεις των παλιννοστούντων, συντάξεις πείνας 330 και 350 ευρώ, όταν, όπως πολύ σωστά λένε εδώ, ένας συνταξιούχος με αυτά τα λεφτά προσπαθούσε να ζήσει μια οικογένεια, δηλαδή να πεινάει λιγότερο ενώ τώρα θα πεινάει 100% η οικογένεια».
Ερ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα δεδομένα σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη. Πως το ερμηνεύετε αυτό;
«Είναι ένας παραπλανητικός ελιγμός που θα λέγαμε πρέπει να τον αξιοποιήσει εδώ η περιοχή ώστε αντί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να διασπάσει και να τσακίσει το κίνημα, αυτός ο χρόνος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πετύχουν το σταμάτημα αυτής της επένδυσης».
Ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών κ. Ηλίας Ιωαννάκης δήλωσε:
Οι μάσκες πέφτουν και όσοι επενδύουν την ανεργία και την ανέχεια του κόσμου της Θράκης για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για εξόρυξη του χρυσού σε Πέραμα και Σάπες λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.
Ναι αυτή τη στιγμή η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία η οποία ξεπερνά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 26%.
Η ανέχεια στις Σάπες είναι καθημερινότητα και αυτό το βλέπει κανείς από την μεγάλη μετανάστευση η οποία έχει αποδεκατίσει τους οικισμούς μας.
Το επιχρυσωμένο χάπι ότι η επένδυση χρυσού θα λύσει την ανεργία και την ανέχεια είναι κούφια λόγια, τα οποία πλέον δεν πείθουν κανένα.
Θέλουμε να ζήσουμε με προοπτική, θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον όπου τα νερά δεν θα είναι μολυσμένα και η θάλασσά μας θα είναι καθαρή.
Ανάπτυξη για την Θράκη υπάρχει και βρίσκεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, ανάπτυξη υπάρχει στον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ανάπτυξη υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας και στην παροχή υπηρεσιών, ανάπτυξη υπάρχει στην μεταποίηση των προϊόντων μας που η φύση απλόχερα μας χαρίζει.
Ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών είναι τόπος, όπου μπορεί να εφαρμοστεί ένα οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων, των παραλιών μας, με ταυτόχρονη προστασία της πανίδας και της χλωρίδας μας».
Γιαννακίδης : Να πρυτανεύσει η λογική και να απεμπλακούμε από αυτή την ιστορία
Τις θερμές ευχαριστίες του προς την Γ.Γ. του ΚΚΕ εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ενώ παράλληλα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να πρυτανεύσει η λογική ώστε να απεμπλακούμε επιτέλους από όλη αυτή την ιστορία του χρυσού.
«Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην συνάντηση μας στην Αθήνα δεσμεύτηκε ότι θα έρθει στην περιοχή και ότι θα φέρει το θέμα στην διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, όπου η τοπική κοινωνία θα αποσαφηνίσει σε όλους τους βουλευτές που συμμετέχουν σ’ αυτήν, ότι αδιατάραχη στο χρόνο και με στεντόρεια φωνή, λέει όχι στην επένδυση των Χρυσωρυχείων.
Ότι δεσμεύτηκε η κ. Παπαρήγα το έχει κάνει. Θέλω να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όταν ήμασταν στην Αθήνα και ήμασταν όλοι προβληματισμένοι με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ήταν αυτή η οποία στάθηκε δίπλα μας, όπως και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, αξιολογώντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα προτάγματα της τοπικής κοινωνίας.
Ελπίζω μετά την σχετική αναδίπλωση που έγινε, να πρυτανεύσει η λογική και επιτέλους να απεμπλακούμε απ’ όλη αυτή την ιστορία του χρυσού και να δούμε ξανά τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, σε πλήρη συμπόρευση με όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης.