Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης μίλησε στην ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής Β’ Αθηνών, της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, «παλιά γνώριμη» της περιοχής μας, η οποία είχε επισκεφθεί τη Ροδόπη, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2009, ως συνεργάτης, τότε, στο υπουργείο Παιδείας, σε θέματα Αθλητισμού.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που περνά η χώρα μας, η οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη οικονομική κρίση που τη χτύπησε ποτέ, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχολίασε ότι το Μάρτιο του 2010 έγινε η λάθος επιλογή να μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο, αντί να προσχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές χωρίς οικονομικό κηδεμόνα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αντίθετα, όπως είπε, το 2012 δεν υπήρχε επιλογή. «Με το δίλημμα, «ευρώ ή δραχμή”, “Ευρώπη ή απομόνωση” κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά αλλά με μια κυβέρνηση συνεργασίας, που δεν έχει καμία σχέση με μία μονοκομματική κυβέρνηση, όπως αυτές που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, διότι κάθε απόφαση πρέπει να είναι απόφαση πολυεπίπεδης ισορροπίας, με την Ευρώπη, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι σκέφτονται διαφορετικά και δρουν διαφορετικά.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά προσπάθησε και προσπαθεί αυτούς τους επτά μήνες να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους στόχους: να παραμείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης να παραταθεί η περίοδος προσαρμογής και να επιστρέψει στη χώρα ένα μεγάλο ποσοστό, που θα επιτρέψει και την κρατική μηχανή να δουλέψει, αλλά και την οικονομία να αναθερμανθεί. «Αυτούς τους τακτικούς στόχους τους πετύχαμε. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι δυσκολίες τελείωσαν. Είμαστε στην ανηφοριά. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όμως συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε.
Τοπικοί στόχοι
Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης αναφερόμενος στην τοπική διάσταση της προσπάθειας που γίνεται, υπογράμμισε ότι ο βασικός αντίπαλος, είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων ανθρώπων, καθώς και η ύφεση και πρόσθεσε ότι οι κεντρικοί στόχοι σε αυτήν την οικονομική συγκυρία που είναι δυνατόν να τεθούν είναι πολύ συγκεκριμένοι, αλλά αν επιτευχθούν, θα είναι εξαιρετικά ανταποδοτικοί.
Ως πιο σημαντικούς από αυτούς έθεσε:
1) Την περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. «Αν αυτό δε γίνεται με πρόσθετες σχολές, τουλάχιστον να γίνει με πρόσθετο αριθμό φοιτητών και με βελτίωση της αντιστοίχησης διδασκόντων-διδασκομένων, ώστε να μείνει υψηλά η ποιότητα και το όνομα του πανεπιστημίου μας. Η ενίσχυση με αυξημένο ποσοστό φοιτητών μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της δημογραφικής ισορροπίας του νομού και στη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής της τοπικής ανάπτυξης», σημείωσε.
2) Το ξεμπλοκάρισμα των τεχνικών δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, του Κάθετου Άξονα. «Η ολοκλήρωση του έργου θα φέρει διερχόμενο τουρισμό και άρα μια μορφή ανάπτυξης που μέχρι τώρα δεν είχε ο τόπος», τόνισε.
3) Τη στήριξη του αγροτικού τομέα με κάθε μέσο. Αποτελεί, όπως είπε, το 65% της κατανάλωσης και του χρήματος που εισέρχεται στο νομό και γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθεί για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να κρατήσει όρθια την τοπική αγορά.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται, η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του είναι τα τοπικά δίκτυα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μείνουν όρθια.
«Ήδη επίκειται η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ενός ποσού πάνω από τρία εκατομμύρια από το δήμο Κομοτηνής οι οποίες θα πέσουν μέσα στην τοπική αγορά. Το ίδιο κάνω σε κάθε ευκαιρία για όλους τους ΟΤΑ του νομού και βεβαίως προσπαθώ να τους έχω και συμπαραστάτες στη μάχη που δίδεται να αναδειχθεί η περιοχή μας και πανελλαδικά και διεθνώς μέσα σε αυτές τις οικονομικά αντίξοες συνθήκες», επεσήμανε.
Ο βουλευτής Ροδόπης χαρακτήρισε «πρωτίστης σημασίας» την προβολή της περιοχής μας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που υπέβαλε φάκελο για να φιλοξενήσει παράρτημα της Γερμανικής Επαγγελματικής Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης είναι ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, είναι ο νομός Ροδόπης, αξιοποιώντας υποδομές που τώρα παραμένουν ανενεργές. Ελπίζω τώρα να ευοδωθεί αυτό το σχέδιο και παλεύω γι’ αυτό, μαζί με τους συνεργάτες μου, μαζί με όλη την κοινωνία», όπως είπε.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφερόμενος στο έργο που αποδόθηκε στους πολίτες της Ροδόπης την περίοδο 2004-2009, σημείωσε ότι αυτό επιτεύχθηκε σε μια αισιόδοξη περίοδο. «Τώρα, χρειάζεται τρεις φορές μεγαλύτερη προσπάθεια για να σώσουμε όσα από αυτά έμειναν ζωντανά. Τρεις φορές μεγαλύτερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας, για να μείνει όρθιο το Δημοκρίτειο, για να αποζημιωθούν οι αγρότες από όσα τους οφείλουν. Πρέπει λοιπόν να μη σπαταλούμε δυνάμεις. Πρέπει να πέφτουμε επάνω σε κεντρικά ζητήματα που μπορούν να αποφέρουν διάχυτο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος», υπογράμμισε.
Η απουσία από την Ροδόπη
Μιλώντας στην οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η προσπάθεια που έκανε όλο αυτό το διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί από τη Ροδόπη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ένιωσα κι εγώ να είμαι μακριά σας επτά μήνες», είπε, «γιατί δεν μπορούσα να φύγω ούτε μια μέρα από την Αθήνα ή από τις Βρυξέλλες. Γιατί κάθε μέρα έπρεπε να κάνουμε διαπραγμάτευση από την μια, με τους Ευρωπαίους για να πετύχουμε τη σωτηρία των κοινωνικών δικτύων των δήμων και να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και βεβαίως κάθε Δευτέρα αρχίζαμε να μαζεύουμε λεφτά για να μπορέσουμε να πληρώσουμε την Παρασκευή μισθούς και συντάξεις. Διότι εάν δεν πετυχαίναμε να πείσουμε την Ευρώπη να μας δώσει παράταση προσαρμογής και τα 44,5 δις τα οποία έλεγε η αντιπολίτευση ότι δε θα τα πάρουμε, σήμερα δε θα μπορούσαμε ούτε να ταΐσουμε τα σπίτια μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της κ. Καραμανλή στο συγκεκριμένο θέμα, όταν κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση. «Είπε ο υπουργός μας ότι δεν ήρθε αυτούς τους επτά μήνες εδώ. Ευτυχώς, θα έλεγα εγώ. Ελλάδα δεν είναι μόνον η Ροδόπη. Ελλάδα είναι όλες οι περιοχές της που δοκιμάζονται αυτό το κρίσιμο διάστημα και τον έχουμε όλοι, πολύ μεγάλη ανάγκη. Θέλουμε να βρίσκεται στη θέση του, στο υπουργείο, γιατί ξέρουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που έδωσε, δίνει και θα δίνει τη μάχη», τόνισε η βουλευτής της Β’ Αθήνας, ευχαριστώντας τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που κρατά την πόρτα του υπουργείου ανοιχτή για όλους τους βουλευτές, έτοιμος να ανταποκριθεί, όπως είπε, σε όλα τα σοβαρά αιτήματα.
Συνέχιση της προσπάθειας
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τον τόνο σε αυτήν την κατεύθυνση, όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούμε στρατιώτες σε αυτήν την προσπάθεια. Το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα αυτόν τον αγώνα τώρα, για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς εξόδου από την κρίση και εξόδου προς την ανάπτυξη, για την ανάκαμψη της Ροδόπης, αλλά και της Ελλάδας», υπογράμμισε.