Το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης επισκέφθηκε στα γραφεία του συλλόγου διευρυμένη αντιπροσωπεία μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΔΗΜ.ΑΡ.
Στην διάρκεια της επίσκεψης τόσο οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και τα μέλη του συλλόγου επιστημόνων έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους νέους επιστήμονες της μειονότητας.
Θέματα όπως είναι οι δυσκολίες του εργασιακού περιβάλλοντος σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης, η κοινωνική και εργασιακή ένταξη πολλών νέων επιστημόνων της μειονότητας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από τα πανεπιστήμια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί μειονοτικοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Θράκη ενόψει της όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων και της ενδυνάμωσης ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων όπως είναι η Χρυσή Αυγή, για την οποία υπήρξε κοινή συμφωνία ότι η δράση της συνιστά απειλή για την ειρηνική συμβίωση των πληθυσμών στην Θράκη, υπήρξαν μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜ.ΑΡ. διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι πολιτικά εφικτό προκειμένου να μεταφέρουν και στο κέντρο τα ζητήματα των νέων επιστημόνων της μειονότητας έχοντας πάντα ως γνώμονα την ισότητα των ευκαιριών για όλους σε μια κοινωνία δικαίου και ισοπολιτείας.
Επίσκεψη στην ΕΠΑΘ
Το νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου δασκάλων αποφοίτων της ΕΠΑΘ (Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ Ροδόπης, αποτελούμενη από τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης, Ιλχάν Αχμέτ, Δάμων Δαμιανό και Συμεών Σολταρίδη.
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜ.ΑΡ είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΑΘ για τα ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και να εκφράσουν την στήριξή τους σε μια σειρά αιτημάτων που τέθηκαν και επιζητούν την άμεση επίλυσή τους, όπως είναι η εξομοίωση των πτυχίων τους, η διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα, η αλλαγή του τρόπου διορισμού των διευθυντών και των υποδιευθυντών των μειονοτικών σχολείων, οι βελτιώσεις που απαιτούνται στα βιβλία του ελληνόφωνου, κυρίως, προγράμματος, καθώς και η λειτουργία του νέου τμήματος στην Θεσσαλονίκη που θα αντικαθιστούσε την κατηργημένη ΕΠΑΘ και το οποίο καρκινοβατεί εδώ και δύο χρόνια.
Πρόθεση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα παρέχει γνώση και παιδεία στους μαθητές της μειονότητας μακριά και έξω από γραφειοκρατίες και εθνικές σκοπιμότητες που επέφεραν μεγάλα τραύματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και την μειονοτική κοινωνία στο σύνολό της.