Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές Ροδόπης, έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, με αφορμή τις συγχωνεύσεις τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο κ. Αγγελίδης, στην επιστολή του καλεί τον Υπουργό να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το ΔΘΠ αφήνοντας για άλλη εποχή, όπως σημειώνει, τους πειραματισμούς που ελλοχεύουν κινδύνους καθώς όπως τονίζει, ενδεχόμενη συρρίκνωση του θα αποβεί μοιραία για την περιοχή μας.
Αναλυτικά, στην επιστολή του κ. Αγγγελίδη αναφέρονται :
«Από δημοσιεύματα του τύπου πληροφορηθήκαμε τις σκέψεις του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ορισμένων σχολών των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων εμφανίζονται και τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Δεν γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, αφού ακόμη δεν δόθηκε τίποτα σε δημόσια διαβούλευση. Το γεγονός όμως ότι συζητείται, έστω και ανεπίσημα, η κατάργηση ή συγχώνευση ορισμένων τμημάτων των σχολών του ΔΠΘ, μας ανησυχεί ιδιαίτερα και βρίσκει αντίθετη όλη την επιχειρηματική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
Η δημιουργία και ανάπτυξη του ΔΠΘ, στην ακριτική περιοχή της Θράκης, έγινε κάτω από ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες σήμερα επιβάλουν όχι την συρρίκνωση αλλά την στήριξη και εδραίωση του Πανεπιστημίου ώστε να αναδειχθεί σε πνευματικό φάρο του ελληνισμού στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο το ΔΠΘ έχει όλες τις δυνατότητες να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα σε μια ευρωπαϊκή ένωση που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων στα ακριτικά της σύνορα.
Η λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε μοχλό για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και δημιούργησε μια αλυσίδα παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων τα οποία αναδιανέμουν τους πόρους που φέρνει στην περιοχή όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου αλλά και η πολύ σοβαρή ερευνητική και ακαδημαϊκή δραστηριότητά του.
Ταυτόχρονα το ΔΠΘ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δεσμό της εκπαίδευσης με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, συνδέοντας την γνώση με την παραγωγή διαδικασία και τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά με τις γνώσεις και τα προγράμματά του στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα η τοπική κοινωνία έχοντας αγκαλιάσει και ενσωματώσει στον ιστό της κάθε ακαδημαϊκή μονάδα, κατόρθωσε να αναστρέψει την εικόνα που επί δεκαετίες ολόκληρες έδινε το αθηνοκεντρικό κράτος. Προβάλλεται πλέον ως μια αναπτυσσόμενη, σκεπτόμενη και πλουραλιστική κοινωνία στην οποία όλα τα σύνοικα στοιχεία μοχθούν για την πρόοδό της.
Αυτήν την πορεία, την οποία με κόπους μπορέσαμε να χαράξουμε, δεν μπορεί κανένας σχεδιασμός επί χάρτου να ανατρέψει και να αλλάξει. Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η πολιτεία έχουν επενδύσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια ώστε να φτάσει το ΔΠΘ να έχει την σημερινή μορφή και αναγνωρισημότητα. Και αυτό έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάξουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια που καταβάλει, υπό τις σημερινές συνθήκες η πολιτεία, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Εκτιμούμε όμως ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός που περιλαμβάνει συρρίκνωση του ΔΠΘ θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο μέλλον και θα αποβεί μοιραίος για την ακριτική περιοχή μας.
Ζητούμε λοιπόν να προστατέψετε το ΔΠΘ ως ένα σημαντικό ίδρυμα και να το διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού αφήνοντας για άλλη εποχή πειραματισμούς που ελλοχεύουν κινδύνους».