Απολύτως συνηθισμένα φύκη συμβάλλουν στην καταπόνηση κοραλλιογενών υφάλων στον Ειρηνικό ωκεανό και την Καραϊβική. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας των ΗΠΑ μελέτησαν φύκη και κοράλλια που ενδημούν στα νησιά Φίτζι και τα ανοιχτά του Παναμά. Ανακάλυψαν πως μέχρι και το 70% των φυκών παράγουν μια δηλητηριώδη ουσία που σκοτώνει τα κοράλλια. Ορισμένα μάλιστα κοράλλια πεθαίνουν μέσα σε δύο μέρες, ενώ άλλα σε είκοσι.
Για να ελέγξουν την επίδραση των φυκών, οι επιστήμονες Mark Hay και Douglas Rasher τοποθέτησαν κοράλλια και φύκη δίπλα- δίπλα, έτσι ώστε κάποια φύκη άγγιζαν τα κοράλλια ενώ μερικά άλλα απλώς τα σκίαζαν. Διαπίστωσαν πως ήταν αποκλειστικά η φυσική επαφή που έβλαπτε τα κοράλλια. Κατόπιν, οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν από τα φύκη την ουσία που τα σκότωνε.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα φύκη δεν συνιστούν κίνδυνο για τα κοράλλια, αφού πολλά είδη ψαριών τρέφονται από τα πρώτα, διατηρώντας τον πληθυσμό τους σε χαμηλά επίπεδα. Εξαιτίας της υπεραλίευσης όμως πολλά είδη εξαφανίστηκαν και τα φύκη καταναλώνονται πλέον μόνο από ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού. Αν και αυτό εξαφανιστεί από την περιοχή, τα φύκη θα εξαπλωθούν ραγδαία και, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος για τα κοράλλια θα αυξηθεί δραματικά.