Αυξήσεις, από 1ης Ιανουαρίου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες θα κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ, κατά μέσο όρο το μήνα, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρθούρος Ζερβός.
Αναπτύσσοντας τα σχέδια της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι:
- από 0-400 κιλοβατόρες αύξηση περίπου 5 ευρώ
- από 400-800 κιλοβατόρες αύξηση 10 ευρώ
- από 800-3000 κιλοβατόρες, που είναι και η μέση κατανάλωση, αύξηση 15 ευρώ
- 3000 κιλοβατόρες και άνω αύξηση 20 ευρώ
«Πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» είπε ο κ. Ζερβός και πρόσθεσε:
«Έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία», ενώ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκατ. ευρώ)
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών ομάδων, όπως μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση είναι να μειωθεί.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτου που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που είπε χαρακτηριστικά:
«Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε».
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΔΕΗ, Γιάννης Παπάζογλου, τόνισε ότι υποχρέωση που προκύπτει απο το μνημόνιο είναι ότι το κόστος των τιμολογίων θα πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής ενέργειας.
«Η ΔΕΗ λειτουργεί πουλώντας τιμολόγια κάτω του κόστους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι μη ελεγχόμενες δαπάνες που φτάνουν το 65%» είπε ο κ.Παπάζογλου.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχέδια της ΔΕΗ να μειωθούν οι ελεγχόμενες δαπάνες, αλλά όπως τόνισε, επειδή αυτές αποτελούν μόλις το 35%, η ωφέλεια για τους καταναλωτές θα είναι πολύ μικρή της τάξης του 2%.
Ο κ.Παπαζόγλου, τέλος, τόνισε ότι δε πρόκειται να καταργηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Σχολιάζοντας τις προθέσεις της ΔΕΗ, το πρωί της Τετάρτης στο Mega, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.