Πριν μερικές μέρες γράψαμε ένα σχόλιο σχετικό με την συνδικαλιστική θητεία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελή Μαγαλιού, και αναρωτιόμασταν από ποιο Σωματείο εκλέγεται αφού κατά δήλωση του είναι υπάλληλος της ΕΤΕ.
Το κίνητρο για να αρχίσουμε την έρευνα μας το έδωσε ο τότε Υπουργός Πεταλωτής, ο οποίος σε μια φραστική διαμάχη που είχε με τον ίδιο αναρωτήθηκε που εργάζεται ο Πρόεδρος Μαγαλιός και από πού εκλέγεται.
Αναζητήσαμε με πολύ κόπο την αλήθεια γιατί τα στόματα ήταν κλειστά και δεν έδιναν πληροφορίες μέχρι τη στιγμή που έπεσε στα χέρια μας η κατάσταση των υπαλλήλων της ΕΤΕ όλων των γραφείων του νομού Ροδόπης.
Ο νόμος 1264/82 που αναφέρεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα είναι σαφής αφού αναφέρει ότι μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν οσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον νομό που έχει έδρα το Σωματείο. Άρα, ο Μαγαλιός δεν μπορούσε να ανήκει σε Σωματείο της στα αφού δεν ηταν εργαζόμενος στη συγκεκριμένη επιχείρηση της ΕΤΕ.
Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι λέει η λαϊκή παροιμία και φυσικά ο περί ου ο λόγος δεν θα μπορούσε να μην βρει τη λύση στο πρόβλημα του για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος των εργαζομένων.
Δημιούργησε ένα Σωματείο – «μαϊμού» με δεκάδες εργαζομένους, επίσης «μαϊμούδες», και με αδιαφανείς διαδικασίες κατάφερε να εκλέγεται αυτός και το περιβάλλον του. Το Σωματείο από το οποίο τελικά εκλέγεται είναι ο Σύλλογος «ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ» με μέλη περίπου 210 άτομα.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις. Δηλαδή, σε ποια επιχείρηση ή εταιρεία εργάζεται ο Μαγαλιός, ποιος είναι δηλαδή ο εργοδότης του, ομοίως που εργάζονται τα μέλη του Σωματείου, με ποια διαδικασία έγιναν οι εκλογές (συνδικαλιστικό βιβλιάριο ή ασφαλιστικό), τελικά ποιος είναι ο εργοδότης που μπορεί να βεβαιώσει με ειλικρίνεια ότι τον απασχολούσε πριν μερικά χρόνια;
Η υπόθεση διερευνάται ήδη από την Δικαιοσύνη και άρχισαν οι πρώτες καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της παραβατικής ενεργείας.
Κι άλλη παράβαση σε βάρος του δημοσίου
Ήδη άρχισε να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές η περίπτωση της ενοικίασης των καταστημάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Πολιτιστικού Κέντρου της Εργατικής Εστίας. Σύμφωνα με μια παλιά απόφαση ενός «συντρόφου» δόθηκε με τη μέθοδο του χρησιδανείου η εκμετάλλευση των 15 καταστημάτων των τριών εργατικών συνοικισμών με την προϋπόθεση τα μισά ενοίκια να δίνονται στο τοπικό παράρτημα του ΟΕΚ Κομοτηνής.
Κραυγαλέα περίπτωση απάτης και χαριστικής μεταχείρισης σε βάρος του δημοσίου αφού δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί ενώ υπήρχε υπηρεσία του ΟΕΚ την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας έδωσαν στο Μαγαλιό. Όμως και αυτά τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται στο ταμείο του δημοσίου δεν δόθηκαν ποτέ όπως δήλωσε η προϊσταμένη του παραρτήματος κ. Λαζαρίδου.
Η ισχύς του χρησιδανείου έληξε τον Δεκέμβρη του 2009 κι όμως μερικά καταστήματα ακόμη ενοικιάζονται χωρίς να γνωρίζει κάποιος αν πληρώνονται τα ενοίκια και φυσικά αν καταβάλλονται κανονικά καθώς και ποιος είναι ο εισπράκτορας των ενοικίων αυτών.
Παρόμοιο παράδειγμα αυθαίρετης εκμετάλλευσης δημοσίου χώρου είναι και η ενοικίαση κατά καιρούς του χώρου του πρώην ΡΕΞ για τη πραγματοποίηση ομιλιών και διαλέξεων. Πως νοικιάζεται, με ποια άδεια του Οργανισμού, ποιος εισπράττει τα ενοίκια και με ποιες αποδείξεις είναι μερικά από τα ερωτήματα. Ο λαός αναρωτιέται πως φτάσαμε ως χώρα σ’ αυτό το σημείο.