Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής πραγματοποίησε την Τετάρτη (14/11) η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΘ στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους» και με αφορμή, παράλληλα, τη ψήφιση του νόμου 4023 και την επικείμενη διαθεσιμότητα, στην οποία τίθενται αυτομάτως μερικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Γιώργος Ιωαννίδης, σημείωσε πως «στις 12 Νοεμβρίου ψηφίστηκε ο νόμος 4023, ο οποίος προβλέπει αργίες στο δημόσιο με προέκταση τις απολύσεις, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ξεκινώντας από τους ΔΕ διοικητικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα να έχει θορυβηθεί μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και σήμερα υπάρχει μια ισχυρή κινητοποίηση, όχι μόνο στην Κομοτηνή, αλλά σε όλη την Ελλάδα γιατί ζητούνται στοιχεία από το Υπουργείο για να δουν ποιοι είναι οι υπάλληλοι είναι αυτοί που θα μπουν σε αργία».
Όσον αφορά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη Ροδόπη που διατρέχουν άμεσα κίνδυνο ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για περίπου 210 άτομα, 40 εκ των οποίων στους ΟΤΑ και 170 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς ωστόσο να θεωρείται κάτι σίγουρο καθώς το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το πρώτο έτος της αργίας τους το 70% του μισθού τους ενώ μετά από έναν χρόνο αν δεν δεχτούν την υποχρεωτική μετάταξη τους σε άλλη Υπηρεσία (εφόσον υπάρξει τέτοια) τότε θα απολυθούν οριστικά από το δημόσιο τομέα.
«Ενδεχομένως να υπάρξουν άνθρωποι που εργάζονται πάνω από 20 χρόνια να κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο. Εμείς θέλουμε να τηρηθεί η νομοθεσία αλλά τουλάχιστον να μην ανατραπεί η ζωή αυτών των ανθρώπων και δεν δεχόμαστε οι απολύσεις να γίνουν με αυτόν τον τρόπο που έχουν αποφασίσει» είπε ο κ. Ιωαννίδης για να προσθέσει ότι «ο κάθε εργαζόμενος μπήκε σε μια Υπηρεσία για να καταφέρει να επιβιώσει αλλά παράλληλα και να συνδράμει στο κοινωνικό Κράτος. Το να εκδιωχθεί κάποιος υπάλληλος επειδή είναι απαίτηση της τρόικας για να πάρουμε τα δάνεια, αυτό θεωρούμε ότι είναι ότι πιο βάρβαρο έχει εφαρμοστεί».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το μέλλον της Ευρώπης δηλώνοντας ότι «αυτά τα μέτρα δεν αγγίζουν μόνο την Ελλάδα αλλά σε λίγο θα αγγίζουν και τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, και η έκρηξη που θα δημιουργηθεί θα είναι μια κοινωνική αναταραχή που δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει. Ειδικά στην Ελλάδα βλέπουμε ότι ο κόσμος μπορεί να μην συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις αλλά είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνήσεις αν ήθελα να σώσουν τη χώρα «θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τα τεράστια ποσά δισεκατομμυρίων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα άλλαζε η κατάσταση στη χώρα».
«Ο σκοπός τους είναι ξεκινώντας από τη χώρα μας, σε όλη τη νότια Ευρώπη, να εκμηδενίσουν και να συρρικνώσουν το κοινοτικό κεκτημένο, το κοινωνικό Κράτος και την αξιοπρεπή διαβίωση των λαών» κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Τέλος, ο Δημήτρης Χαρίτου επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, στάθηκε στον ισχυρό συμβολισμό της ημέρας σημειώνοντας ότι «ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες μέχρι τη Ρώμη, τη Μάλτα και την Κύπρο και είναι ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας, της διάλυσης εργασίας, της διάλυσης του κοινωνικού Κράτους.
Είναι ταυτόχρονα και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα γιατί οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης διεκδικούν μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας γιατί η σημερινή Ευρώπη που εμπνέεται μόνο από τους Γερμανούς δεν έχει καμία ελπίδα».