Mε τίτλο «η ελληνική ακροδεξιά κερδίζει τη μάχη του δρόμου» η ισπανική El Pais έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών εντύπων που ασχολούνται με την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας περιγράφεται ο ρόλος που η οργάνωση προσπαθεί να παίξει, «ως ενός κράτους μέσα στο κράτος», λόγω των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ουρές που σχηματίζονται από νωρίς το πρωί στα γραφεία της οργάνωσης, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι -και όχι μόνο- περιμένουν να γίνουν δεκτοί και να εκθέσουν το πρόβλημά τους.
«Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζεται ως ικανή να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του το κράτος. Στην επίσημη ιστοσελίδα και στις τοπικές οργανώσεις ανακοινώνονται διανομές τροφίμων, γραφεία εύρεσης εργασίας, επισκέψεις σε σπίτια ηλικιωμένων ή επιχειρήσεις σε κρίση. Όλα υπό τη φράση: ‘μόνο για τους Έλληνες’.»
Αν δεν κοιτάξεις το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι δύσκολο να κατανοήσεις πώς ένα κόμμα του 0,5% στις Ευρωεκλογές, κατάφερε να βγάλει 19 βουλευτές και τους διπλάσιους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Ο ίδιος περιγράφει την εικόνα που αντικρύζει στην είσοδο των κεντρικών γραφείων: δύο «φουσκωτοί», με μαύρες μπλούζες.
Θα μπορούσαν να είναι φύλακες σε νυχτερινό μαγαζί, αν δεν έβλεπες το σήμα της οργάνωσης στα ρούχα τους: «προσφέρουμε φαί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να βρουν εργασία. Ο κόσμος μάς διηγείται τα προβλήματά του με τους μετανάστες, αυτά που η αστυνομία δεν μπορεί να λύσει και εμείς τούς βοηθάμε με τις δικές μας μεθόδους.»
Στο ερώτημα τι απαντούν στην αναφορά ότι είναι ναζί, τα μέλη της οργάνωσης λένε: «προσδιοριζόμαστε ως Έλληνες εθνικιστές. Το πώς μας αποκαλούν οι υπόλοιποι δεν μας ενδιαφέρει.»
Σε άλλο ερώτημα για τις σχέσεις με την Ελληνική Αστυνομία, η απάντηση είναι: «η σχέση μας δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ το 50% των αστυνομικών μάς στηρίζει.»
Σε αυτό το σημείο ο Ισπανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει τα όσα είπε στο BBC ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, αλλά και τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian για βασανιστήρια από πλευράς αστυνομικών.
«Ο υπουργός Νίκος Δένδιας είπε ότι θα κινηθεί κατά της εφημερίδας, αλλά οι καταγγελίες εις βάρος της Αστυνομίας, όταν πρόκειται για επεισόδια με εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής είναι όλο και συχνότερες.»
Αναφορά γίνεται επίσης και στην υπόθεση της θεατρικής παράστασης στο «Χυτήριο». Μέλος της οργάνωσης που μίλησε στην εφημερίδα λέει σχετικά: «δεν μπορεί κάποιος να λέει ό,τι θέλει και να πιστεύει ότι δεν θα συμβεί κάτι για αυτό.»