Η Ελλάδα της δημοκρατίας, της βαριάς και πολυτιμημένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα του Περικλή, του Μέγα Αλέξανδρου, του Σόλωνα. Η Ελλάδα της κρίσης, της οικονομικής αστάθειας, των αυξανόμενων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Η Ελλάδα του ΤΟΤΕ…Η Ελλάδα του σήμερα…
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), που φέτος ήταν αφιερωμένη στην μάστιγα του αιώνα την κατάθλιψη, υπογραμμίζουμε την ανησυχητική αύξηση της «ασθένειας του μέλλοντος» στη χώρα μας. Καθώς προκύπτει από στατιστικά στοιχεία αλλά και από τα όσα βιώνουμε καθημερινά, η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε εθνική επιδημία με δραματική αύξηση των αυτοκτονιών.
Το 25% των αντρών και το 33% των γυναικών πάσχουν σήμερα από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν στη σύνδεση της αυξητικής τάσης του φαινομένου με την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες νοικοκυριά. Μειώσεις μισθών, ανεργία, αβάσταχτη φορολογία, εργασιακή εξαθλίωση, άγχος, φόβος για το αύριο, διαμορφώνουν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος σπρώχνει τους Έλληνες στην ψυχική-οικονομική-πολιτισμική κατάρρευση.
Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του κράτους; Οφείλει να αντιληφθεί το επείγον της καταστάσεως; Η απάντηση δεδομένη, δεν αρκεί όμως. Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος στρατηγικής, με στόχο την ενδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας ώστε να επιτελούν ανεμπόδιστα το έργο του, που σήμερα κρίνεται αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Η Πολιτεία μέσω των αιρετών αρχόντων του πολύπαθου τόπου μας, οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον κάθε πολίτη, τον άνθρωπο, τον πατριώτη, δίνοντας ελπίδα και όραμα για το μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση ο ελληνικός λαός θα αφανιστεί από το δράκο που ονομάζεται κατάθλιψη.
Τα στατιστικά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τι είναι όμως, οι αριθμοί μπροστά στην ανθρώπινη ψυχή; Την ανθρώπινη ζωή; Η κατάντια μας! Ο επιμελής αφανισμός των παιδιών μας. Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι 1 στου 5 Έλληνες εμφανίζει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν 20% αύξηση, ενώ οι αυτοκτονίες είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας. Η χρήση ουσιών, όπως αλκοόλ έχει πάρει την άγουσα. Το άγχος του μέσου Έλληνα μετατρέπεται γρήγορα σε κατάθλιψη, η οποία γεννά τα παραπάνω δεινά.
Αξίζει να σημειωθεί το εύλογο ερώτημα, του ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα την ανάγκη επεξεργασίας ενός ενιαίου σχεδίου δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν από την οικονομική κρίση και την αξιοποίηση κονδυλίων ώστε να στηριχθούν οι ομάδες «υψηλού κινδύνου».
Χρήσιμο είναι λοιπόν, να αναφερθούν τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται και τα οποία είναι ψυχικά και σωματικά, διότι η ενημέρωση είναι και θα παραμείνει η καλύτερη πρόληψη. Συμπτώματα:
- Κόπωση άνευ λόγου
- Αίσθημα ατονίας, αδυναμίας
- Αίσθημα αναξιότητας
- Αϋπνίες ή υπνηλίες
- Έλλειψη ενέργεια
- Αυτοκαταστροφικές σκέψεις
- Αυτοκτονικές τάσεις
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο το ίδιο το άτομο μπορεί να βοηθήσει μόνο του τον εαυτό του. Η απάντηση είναι «Μπορεί». Οι Έλληνες γνωρίζουν από δυσκολίες και φαίνεται ότι ξέρουν να αντιμετωπίζουν και να υπερπηδούν τα εμπόδια. Αν τα συμπτώματα δείχνουν να μην υποχωρούν μετά το πέρας ενός 15νθημέρου καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Ας μην ξεχνάμε… Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Ιάσιμη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αντιμετωπίζεται όμως, αποτελεσματικότερα όταν αντιμετωπίζεται ΕΓΚΑΙΡΑ!
Γεωργιάδου Ειρήνη
Κοινωνική Λειτουργός