Οι υπερβολικές δαπάνες, σε συνδυασμό με τους ανάλογους φανφαρονισμούς, που σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση της επικοινωνιακής πολιτικής του «μεγάλου» προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης χαρακτηρίζουν τη «χρυσή» εξαετία της προεδρίας Λιούρτα.
Οι ετήσιες δαπάνες στο ΕΒΕ Ροδόπης συνολικά κατά έτος είναι οι εξής :
- 2005 – 539.414 ευρώ
- 2006 – 383.327 ευρώ
- 2007 – 578.413 ευρώ
- 2008 – 448.359 ευρώ
- 2009 – 483.398 ευρώ
- 2010 – 456.585 ευρώ
Στα έξι λοιπόν χρόνια της προεδρίας Λιούρτα παρατηρούμε ότι τα συνολικά έξοδα του ΕΒΕ Ροδόπης ανέρχονται στο υπέρογκο ποσό των 2.889.496 ευρώ ενώ στα παραπάνω έξοδα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες της τελευταίας χρονιάς, του 2011, για τις οποίες θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο μας.
Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε επαγγελματίας και ο κάθε ανάγνωσης τα χρήματα για την λειτουργία του Επιμελητηρίου είναι δυσανάλογα με το μέγεθος του φορέα αλλά και την εξυπηρέτηση που προσφέρει στους επαγγελματίες.
Το Επιμελητήριο είναι ένα ΝΠΔΔ που λειτουργεί με ένα παράξενο και σε πολλές περιπτώσεις με ένα θολό καθεστώς. Οι δαπάνες του υποβάλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος έχει την υποχρέωση καταστατικού και όχι προληπτικού ελέγχου.
Για να γίνει κατανοητή η κάθε διαδικασία αυτό σημαίνει ότι ο Επίτροπος δεν ελέγχει τις δαπάνες πριν αυτές πληρωθούν όπως συμβαίνει σε άλλα ΝΠΔΔ αλλά ελέγχει τις δαπάνες μετά από αρκετό καιρό και όταν διαπιστώσει ότι κάτι είναι αντίθετο με τη νομοθεσία επιστρέφει τα δικαιολογητικά των δαπανών προκειμένου να τακτοποιηθούν.
Εάν δεν μπορέσουν οι διοικούντες το Επιμελητήριο να δικαιολογήσουν τις δαπάνες που εκαναν πριν μερικά χρόνια τότε αναγκάζονται να αποκαταστήσουν τη ζημιά με δικά τους κεφάλαια.
Στο Επιμελητήριο η διαδικασία πραγματοποίησης και έγκρισης των δαπανών ακολουθεί τον παρακάτω δρόμο. Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες κάποιων και όχι της ολομελείας του Δ.Σ. η πραγματοποίηση κάποιας δαπάνης, στη συνέχεια το τιμολόγιο της δαπάνης αυτής υποβάλλεται στη διοικητική επιτροπή στην οποία ασφαλώς συμμετέχει ο πρόεδρος καθώς και δυο ακόμη άτομα (ένας σύμβουλος και ένας διοικητικός υπάλληλος).
Το τιμολόγιο με την δαπάνη που έγινε συνήθως εγκρίνεται, τα χρήματα πληρώνονται και το τιμολόγιο αρχειοθετείται προκειμένου στο τέλος του έτους ο λογιστής του φορέα να συμπληρώσει τον οικονομικό απολογισμό τον οποίο βέβαια καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. να εγκρίνουν χωρίς πολλές ερωτήσεις και αναλύσεις.
Οι δαπάνες όταν γίνονται δεν έρχονται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι σύμβουλοι και να έχουν τη δυνατότητα έγκαιρου ελέγχου. Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. κάποιοι σύμβουλοι αμφισβήτησαν το υψηλό ποσό των δαπανών και ζήτησαν εξηγήσεις με τον ένα από αυτούς να λέει ότι δεν έχει καμία διάθεση να πάει κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες και τον πρόεδρο να εκλιπαρεί να εγκριθούν οι δαπάνες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Επιμελητήριο κινδυνεύει με διάλυση.
Εμείς θα παρακολουθούμε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου όπως έχουμε υποχρέωση τόσο από δημοσιογραφικής απόψεως όσο και σαν επαγγελματίες – μέλη του και θα ενημερώνουμε για κάθε επιλήψιμο που πέφτει στην αντίληψη μας. Στην επόμενη έκδοση μας θα αναφερθούμε αναλυτικά στις επί μέρους δαπάνες.
Λεβεντες,παλληκαρια Μπουμπουλινες εμπρος να παρουμε την Τριπολιτσα.Καμαρια της Ροδοπης,εντιμοι, εργατικοι,εξυπνοι,ερωτικοι,φυλακες των ψυχων υμων.Εμπρος για την αναπτυξη στην περιοχη μας.
Μεγαλο φαγοποτι,χωρις ελεγχο,και μερικοι παριστανουν τους εντιμους.Να μπει ο εισαγγελεας,και οχι μονο σ αυτους,κι ενα αλλο μεγαλο μαγαζι χρονια ειναι στην ρεμουλα.