Ανακοίνωση για την εξόρυξη χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο Πέραμα του Έβρου εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει ότι η αδειοδότηση της μεταλλευτικής μονάδας θα φέρει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε στην περιοχή.
Η Ένωση Καταναλωτών, η οποία εστιάζει κυρίως στην Μελέτη Περιβαλλοντιών Επιπτώσεων σημειώνει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της :
«Ως Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των εξορύξεων χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο Πέραμα του Έβρου από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και μέχρι σήμερα ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις της αδειοδότησης του έργου, καθώς έχει συνάφεια με τους σκοπούς του σωματείου μας.
Μας απασχολεί συνολικά το θέμα, στο παρόν όμως κείμενο θα εστιαστούμε σε έναν μόνο από τους τομείς που θίγονται στην εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θα εστιάσουμε στην παραγωγή σκόνης μεταλλεύματος από το χώρο της επιφανειακής εξόρυξης, τους χώρους απόθεσης του εξορυχθέντος μεταλλεύματος (προσωρινός χώρος απόθεσης οξειδωμένων στείρων, προσωρινός χώρος απόθεσης θειούχων στείρων, προσωρινός χώρος απόθεσης φτωχού μεταλλεύματος), κατά τις μεταφορές μεταλλευμάτων, αποβλήτων κλπ, τις εκσκαφές για την κατασκευή αναχωμάτων κ.α.
Το 60% της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τόνων που η εταιρεία υπολογίζει να εξορύξει σε αρχικό στάδιο θα ληφθεί με χρήση εκρηκτικών (βλ. σελίδα 5.2-3 ΜΠΕ) 501 μόλις μέτρα από τον οικισμό του Περάματος. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (Διοξείδιο του άνθρακα, Διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κλπ) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων του Περάματος
Στη ΜΠΕ υποεκτιμούνται οι ποσότητες της παραγόμενης σκόνης τόσο επί μέρους όσο και συνολικά. Για παράδειγμα (Πίνακας 2.8. στο Παράρτημα 5.2 της ΜΠΕ), για τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά τη φάση ανάπτυξης του μεταλλείου από τη λειτουργία των μηχανημάτων και την κίνηση φορτηγών εντός και εκτός εργοταξίου αναφέρεται ότι το σύνολο της σκόνης (θεωρούμενη ως λεπτά σωματίδια (PM) υπολογίζεται σε488 γραμμάριαανά μέρα, δηλαδή λιγότερο από μισό κιλό σκόνης ανά μέρα. Τα σωματίδια αυτά δεν είναι αδρανή.
Οι εκπεμπόμενες ποσότητες σκόνης είναι επιβαρυμένες με θειούχες ενώσεις και βαρέα μέταλλα. Η ποσότητα της σκόνης που μετακινείται με τον άνεμο αποτίθεται στο επιφανειακό έδαφος, στα επιφανειακά νερά και τη θάλασσα (3,5km νότια) και στο υπέργειο τμήμα των φυτών. Σε αυξημένες συγκεντρώσεις εμφανίζουν τοξική δράση για τα ζώα, τα φυτά και τον άνθρωπο. Σε περιπτώσεις που τα φυτά κατορθώσουν να επιβιώσουν, παρατηρείται συσσώρευση μετάλλων σε ιστούς που συνήθως καταναλώνονται ως νωπά γεωργικά προϊόντα. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων από ζώα ή / και τον άνθρωπο, δηλαδή η εισαγωγή τους στην τροφική αλυσίδα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων.
Σε ερευνητικές εργασίες που αφορούν τις επιπτώσεις μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την απόληψη χρυσού, αναφέρεται πολύ αυξημένη ρύπανση με βαρέα μέταλλα των εδαφών, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και της φυσικής βλάστησης.
Η ρύπανση των εδαφών υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων –ιδιαίτερα όσων προορίζονται για διατροφή, γεγονός με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπως η δικιά μας. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα ισχύσει από το 2012, συνδέει την οικολογική ποιότητα της περιοχής παραγωγής των προϊόντων με την επιδότηση. Τα αγροτικά προϊόντα που θα παραγονται σε υποβαθμισμένες περιοχές θα λαμβάνουν μειωμένη επιδότηση. Η επαγγελματική και οικόσιτη κτηνοτροφία επιβαρύνεται ακολούθως και με τη μεταλλευτική σκόνη, αλλά και με την όξινη απορροή (επαφή θειούχων πετρωμάτων και θειούχων στείρων στους σωρούς με ατμοσφαιρική υγρασία και οξυγόνο). Συντελείται επομένως απαξίωση της αγροτικής οικονομίας –γεωργία, κτηνοτροφία κυρίως- που τόσο χρόνια στήριξε τις αγροτικές οικογένειες και τον τόπο.
Παρόμοια αποτελέσματα από μεταλλευτικές δραστηριότητες, της ίδιας ή διαφορετικής μορφής, υπάρχουν και σε περιοχές της χώρας μας όπως στο Λαύριο, όπου η Δημοτική Αρχή συστήνει στους κατοίκους να μην καλλιεργούν λαχανικά, ελιές και αμπέλια και να μη συλλέγουν άγρια χόρτα, τα δε παιδιά να μην ‘παίζουν με τα χώματα’
Η αδειοδότηση της εν λόγω μεταλλευτικής και μεταλλουργικής μονάδας θα έχει αναγκαστικές αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε στην περιοχή μας και αναγκαστική επιδείνωση στον τρόπο ζωής των κατοίκων της εγγύς περιοχής. Ως Ένωση καταναλωτών μας ενδιαφέρει να προάγουμε το επίπεδο ζωής, υγείας, κατανάλωσης των πολιτών και με η μεταλλουργία χρυσού της εν λόγω εταιρείας αντιβαίνει τον τρόπο εκπλήρωσης των σκοπών μας».