Το πακέτο περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του πριν από την εκλογή γραμματέα της ΝΔ. Επιτέθηκε και πάλι στο «λόμπι της δραχμής», ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να χάσει την επαφή της με την κοινωνία. «Σε εμάς εμπιστεύθηκε ο λαός την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε το χάος» είπε. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, ενώ έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό.
Ο κ.Σαμαράς χαρακτήρισε δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναπόφευκτες τις περικοπές και τόνισε ότι χωρίς αυτές θα έβγαινε η χώρα από το ευρώ. Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα των 11,5 δισ., υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο». Δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Τόνισε, επίσης ότι αντίπαλος της χώρας και της παράταξης είναι το λόμπι της δραχμής. «Δίπλα στο λόμπι της δραχής δημιουργείται κατι το δικό μας λόμπι που θέλει να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της, αυτές τις συμμαχίες οικοδομούμε».
Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι είπε: «Αλλάξαμε το κλίμα στην Ευρώπη που είναι η πρώτη προϋπόθεση για να παραμείνουμε στο ευρώ. Αν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Η αξιοπιστία μας έχει πέσει στο μηδέν. Ανακτήσαμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας και είπαμε στην ηγεσία της Ευρώπης ότι χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Ζητήσαμε να σταματήσουν οι “τοξικές” δηλώσεις εναντίον της χώρας μας».
Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Yποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μη βγει η χώρα από το ευρώ και αυτό ήδη αναγνωρίζεται. Υποσχεθήκαμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Θα χτυπηθεί ανελέητα και η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγικής μας. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να οδηγήσουμε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτό δεν θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά θα ευνοούσε εκείνους που ήθελαν την χώρα εκτός ευρώ. Όσοι υποστήριζαν εντός Ελλάδας ότι έπρεπε να αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας παίζουν το παιχνίδι των εκτός Ευρώπης. Κάποιοι ήθελαν την χώρα σε ρόλο Ιφιγένειας. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά».
Ο κ. Σαμαράς, μίλησε και για την ανάγκη κομματικής ανασυγκρότησης, τονίζοντας: «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την πολιτική δύναμη που μας έδωσε τη νίκη και είναι το κόμμα μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή με την κοινωνία και γι’ αυτό χρειαζόμαστε το κόμμα. Πρέπει να το αναδιοργανώσουμε, να εκλέξουμε το νέο γραμματέα και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, αφού άλλαξαν τα καθήκοντα και οι προτεραιότητές μας. Χρειαζόμαστε νέο γραμματέα που θα αναδιατάξει τις κομματικές οργανώσεις και θα προετοιμάσει το κόμμα για το συνέδριο που θα είναι στρατηγικής σημασίας».
Μόλις βγούμε από τον κυκεώνα της κρίσης πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Σε δύο χρόνια περίπου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα. Στήνουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστική, ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» τόνισε.
Επισήμανε, επίσης, τη σημασία της ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Κανείς δεν βοηθά χώρες που τρώνε τις σάρκες τους. Και καμιά τύχη δεν έχουν χώρες που αφήνουν τους “επιτήδειους” να κερδοσκοπούν στις συμφορές τους».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η εικόνα των πόλεων έχει ήδη αλλάξει με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». «Πριν από δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει για λαθρομετανάστες» τόνισε και πρόσθεσε ότι σύντομα η Ελλάδα θα γίνει μία ασφαλής χώρα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα γεωστρατητικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι «τώρα που φλέγεται η Συρία, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το προπύργιο της Ευρώπης στην περιοχή, τους λέμε ότι δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα αβοήθητη».
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα μεταξύ τριών υποψηφίων, του Νικήτα Κακλαμάνη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Θεοδόση Λαμπρόπουλου.