Να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα, για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους προέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων ώστε να υπάρχει η πλήρης εικόνα και απάντηση στα ελληνικά αιτήματα από τις 8 Οκτωβρίου (Eurogroup) έως τις 18 Οκτωβρίου (Σύνοδος Κορυφής).
Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, κατά τη συνάντηση η σκέψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι μετά το άτυπο Ecofin και Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου πρέπει η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει το πακέτο μέτρων και στη συνέχεια η τρόικα να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά, να υποβάλει την έκθεσή της ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν ανοίξει και η συζήτηση για την επιμήκυνση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβαλε την άποψη ότι όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει «να μπορούμε να πούμε την πλήρη ιστορία. Και για να πούμε την πλήρη ιστορία πρέπει να την έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας». Έτσι, πρότεινε στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Στουρνάρας με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας «να τους πει τι ακριβώς ζητάμε»: Να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι «εξαιρετικά παρακινδυνευμένη» η λογική που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ζήτημα «κουρέματος» του διμερούς δανείου που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2010, ή του δεύτερου δανείου που είχε δώσει το EFSF και πρότεινε εκ νέου «τρεις ασφαλείς τρόπους» για να επιτευχθεί αυτό: (α) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF, (β) η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας και (γ) η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών που έχει η ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή τα αγόρασε πολύ φθηνά.
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχει θέσει για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, την επίλυση προβλημάτων του κράτους ώστε να διευκολύνεται η ζωή του πολίτη, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για εθνική καμπάνια ενημέρωσης, εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά για να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης φάσης.