Το υπουργείο Οικονομικών, όντως εξετάζει σενάρια περικοπών των επιδομάτων αναπηρίας, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος της πολιτικής του σε σχέση με τους αναπήρους, εστιάζεται στον εξορθολογισμό του όλου συστήματος και στον αποκλεισμό των συνταξιούχων-μαϊμού. Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Εξετάζονται διάφορα σενάρια. Τίποτα δεν είναι αποφασισμένο και τετελεσμένο γεγονός. Δημόσια διατύπωσα ένα απ’ αυτά τα σενάρια, που είναι η επαναφορά του ύψους των προνοιακών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008, πριν αποφασιστεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μία τετραετής αύξηση 7%. Σκοπιμότητα αυτού του σεναρίου, είναι ότι τότε υπήρχαν οικονομικές συνθήκες για αυξήσεις και τώρα πολύ χειρότερες. Δεν είναι όμως τελική επιλογή ένα τέτοιο σενάριο – απλά μελετάται. Οι τελικές λύσεις που θα προβλέπει η κυβέρνηση, κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, θα έχουν να κάνουν με την συνεισφορά του κάθε υπουργείου στο πρόγραμμα περικοπών για να κερδίσουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μας: την επιβίωση της χώρας την επόμενη μέρα».
«Η κυβέρνηση ποντάρει πάρα πολλά στον εξορθολογισμό του συστήματος, την καταγραφή των δικαιούχων και αποβολή των συνταξιούχων-μαϊμού απ’ το σύστημα. Το ποσό αυτό της εξοικονόμησης, μπορεί να είναι και ικανοποιητικό για το υπουργείο Οικονομικών. Όντως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδων αιτήσεις εξέτασης σε εκκρεμότητα στα ΚΕΠΑ. Μόνος τρόπος, είναι να ενταθούν οι έλεγχοι. Και γι’ αυτό ξεκινάμε να δούμε, πώς θα γίνει να προκύπτουν πολύ περισσότεροι έλεγχοι ανά εβδομάδα, με πολλές εξεταζόμενες περιπτώσεις ανά έλεγχο» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως «το επίδομα αναπηρίας των 300-350 ευρώ, δεν μπορεί να θεωρείται εισόδημα της οικογένειας. Είναι ένα επίδομα που καλύπτει στοιχειώδεις επιπτώσεις της αναπηρίας του δικαιούχου στο οικογενειακό περιβάλλον – χρήματα που πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία. Υπάρχει η σκέψη να περικοπούν 100 ευρώ από τα επιδόματα και απ’ την άλλη η κυβέρνηση παραιτείται από 1,9 δισ. που οφείλει η Siemens».
«Τα ιδρύματα της Πρόνοιας είναι έτοιμα να κλείσουν – και απ’ την άλλη μεριά, ο κ. Προβόπουλος τόλμησε να κουρέψει, όχι μόνον τα αποθεματικά των ταμείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των ιδρυμάτων πρόνοιας» συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής. «Αν μια οικογένεια που έχει ένα παιδί με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, σύνδρομο ντάουν, με υψηλό κόστος στήριξης, αποφασίσει να πει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό, το κόστος για την Πολιτεία, από την εισαγωγή ενός τέτοιου ατόμου σε ίδρυμα Πρόνοιας, θα είναι 10.000 ευρώ το μήνα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρήθηκε επίσης και για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το σύστημα εξέτασης των υποψηφίων δικαιούχων του επιδόματος, σημειώνοντας πως «στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, εκκρεμούν 70.000 περιπτώσεις ανθρώπων που περιμένουν να εξεταστούν για επίδομα. Είναι ανασφάλιστοι και δεν το λαμβάνουν, ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνουν μέχρι την στιγμή της εξέτασης, γιατί δεν είναι δική τους ευθύνη που δεν εξετάστηκαν έγκαιρα».